Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Warme dagen? Wees voorbereid!

Warme dagen VlaanderenTijdens de zomer kan het erg warm worden. In de toekomst zal dit nog vaker gebeuren door de klimaatopwarming. Jammer genoeg veroorzaken deze erg warme dagen heel wat overlast. Zo ook voor de volksgezondheid: van hoofdpijn en slapeloosheid tot uitdroging, hitteslag en zelfs sterfte. Kwetsbare groepen zoals kinderen, sociaal geïsoleerde personen en ouderen worden het ergst getroffen.


Waarschuwingssysteem

Sinds de zomer van 2017 is het nieuwe Vlaamse warmteactieplan van kracht. Dit plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen – en professionals die werken met die doelgroepen – geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden in warmteperiodes. Het Agentschap Zorg en Gezondheid gebruikt dit als interne leidraad voor het waarschuwingssysteem.

> Lees in dit artikel van het tijdschrift Be Prepared meer over de maatregelen tijdens:

  • de waakzaamheidsfase
  • de waarschuwingsfase
  • de alarmfase

Preventieve en structurele maatregelen

Het warmteactieplan wordt ondersteund door de campagne ‘Warme Dagen’ die handvaten biedt aan professionals om preventieve acties te ondernemen en zo gezondheidseffecten als gevolg van warmte te voorkomen.

Begin alvast met deze actiepunten:

  • waarschuw de mensen tijdens een warmteperiode
  • bereid je organisatorisch voor op warmteperiodes
  • werk acties uit om gezondheidsrisico’s of -klachten bij aanhoudende warmte te beperken

Het Agentschap Zorg en Gezondheid stimuleert de opmaak van een lokaal gezondheidsplan Warme Dagen. Dit plan bundelt alle acties die vooraf aan en tijdens warmteperiodes de gezondheid van uw inwoners beschermen. Om lokale besturen te ondersteunen werd een handleiding ontwikkeld die stap voor stap de opmaak van een lokaal gezondheidsplan Warme Dagen behandelt. > Meer info vind je hier.

Artikel uit Be Prepared – Tijdschrift voor noodplanning en crisisbeheer

Be prepared nummer 2Het volledige artikel is te lezen in het tweede nummer van jaargang 2018 van het tijdschrift Be Prepared. > Meer info.

Dit tijdschrift is het eerste multidisciplinaire tweetalige magazine over noodplanning en crisisbeheer in België. Wil jij je 4 maal per jaar laten verrijken met diepgaande en praktische bijdragen?

> Neem een abonnementLees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief