Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Vijf vragen rond tucht- en ontslagrecht in lokale besturen

Tuchtprocedures en ontslagrecht in de lokale besturen: wie heeft er zijn tanden nog niet op stuk gebeten? Het correct opleggen van een tuchtstraf aan een statutair personeelslid of het ontslag van een contractant met respect voor alle toepasselijke regels en beginselen is geen sinecure. Volgende vijf vragen kunnen daarbij opduiken: 

👉 1. Wie op een correcte wijze een tuchtprocedure wil voeren, moet de rechtspraak van de Raad van State kennen, oa. inzake de beginselen van behoorlijk bestuur. Welke bijzondere aandachtspunten vloeien voort uit de (recente) rechtspraak?

👉 2.  De rechtspraak van de arbeidsgerechten erkent steeds vaker het belang van de beginselen van behoorlijk bestuur – zoals de hoorplicht – in relatie tot het contractueel overheidspersoneel. Wat betekent dit concreet voor de praktijk?

👉 3.  Zowel het Decreet Lokaal Bestuur als het uitvoeringsbesluit werden recent gewijzigd op het vlak van de tuchtregeling en de procedure voor de preventieve schorsing. Welke wijzigingen werden doorgevoerd en vooral: waarom?

👉 4.  Een tuchtprocedure doorlopen is een weg vol valkuilen. Wat zijn de grootste valkuilen en hoe kan u die vermijden? Welke tips en tricks zijn er voor een veilig parcours?

👉 5.  Tegen tuchtstraffen en preventieve schorsingen kan een bestuurlijk beroep worden ingesteld bij de Beroepscommissie voor Tuchtzaken. Wat kan u als bestuur en/of als personeelslid al dan niet verwachten van deze commissie? Heeft zij een belangrijke filterfunctie ten aanzien van het beroep bij de Raad van State?

We lichten in dit artikel al een klein tipje van de sluier op over de inhoud, maar op 24 oktober 2019 vindt de uitgebreide studievoormiddag 'Tucht- en ontslagrecht lokaal overheidspersoneel' in Antwerpen plaats. Eerst wordt het algemene kader geschetst, gevolgd door concrete knelpunten en tips & tricks. Bovendien kunt u met al uw vragen terecht in een van de twee vragenronden. Geïnteresseerd? 

» Schrijf u hier in voor de opleiding


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief