Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Vier redenen waarom erfpacht en opstal belangrijk zijn in ons rechtssysteem

Erfpacht en opstal zijn twee rechtsfiguren die steeds vaker worden gebruikt in ons dagelijks rechtssysteem. Ze worden in de vastgoedpraktijk meer en meer gebruikt als goede alternatieven voor langlopende huurovereenkomsten. Maar er zijn meer redenen waarom erfpacht en opstal zo belangrijk zijn in ons rechtssysteem. Notaris Isis Vermander licht er graag enkele toe:

  1. Projectontwikkeling maakt veelvuldig gebruik van het opstalrecht fiscaal gezien voor een potentiele koper particulier;

  2. Erfpacht wordt veelvuldig gebruikt om ervoor te zorgen dat investeren in vastgoed betaalbaar blijft voor de koper;

  3. Ook overheden maken steeds meer gebruik van de rechtsfiguur erfpacht. Denk maar bijvoorbeeld aan een garagecomplex onder de zeedijk;

  4. Zowel juridisch als fiscaal zijn erfpacht en opstal twee technieken die ervoor zorgen dat onze schaarse oppervlakte op een economische wijze wordt gebruikt. Een goed voorbeeld zijn hier zonnepanelen die gelegd worden op industriële panden waarbij de eigenaar van de zonnepanelen niet de eigenaar is van het pand.

We gaven u in dit artikel enkele redenen waarom erfpacht en opstal onmisbaar is voor iedereen die professioneel met zakelijke rechten te maken heeft. Op dinsdag 17 september krijgt u een zeer volledig beeld van de tijdelijke zakelijke genotsrechten met tal van praktische voorbeelden. Mis het niet!

» Schrijf u hier in voor de opleiding


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief