Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Verblijfsco-ouderschap: niet altijd de beste oplossing voor een kind

Bij echtscheidingszaken zijn ouders het vaak niet eens over de regeling voor de kinderen. In dat geval is de rechter sinds 2016 verplicht om de mogelijkheid tot verblijfsco-ouderschap ‘bij voorrang’ te onderzoeken van zodra een van de ouders dit vraagt.
 Is verblijfsco-ouderschap de beste optie voor de kinderen na een scheiding?
Deze regeling wordt uitgewerkt in ongeveer de helft van de echtscheidingsgevallen met kinderen. En toch is dit voor de kinderen niet altijd de beste oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van Dr. Sofie Van Assche van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek aan de KU Leuven.
 
Sofie Van Assche ziet het aantal problematische co-ouderschappen stijgen. Ouders zien deze regeling als een verworven recht, een andere regeling wordt gezien als een nederlaag. Toch heeft een 50-50-regeling een enorme impact op het leven van het kind. Het kan zelfs schadelijk zijn wanneer ouders weigeren met elkaar te praten.
 
Moet de voorrangsregeling voor co-ouderschap dan geschrapt worden? Ja, zegt Prof. dr. Charlotte Declerck van UHasselt: "Het idee dat ouders recht hebben op de helft van de tijd van hun kinderen moet eruit. En dat kan niet zo moeilijk zijn, lijkt me. Het is kwestie van de woordjes 'bij voorrang' uit de wet te schrappen."

U vindt de onderzoeksresultaten van Sofie Van Assche in het boek ‘Co-ouderschap vandaag en morgen’ .

Meer informatie over "Co-ouderschap vandaag en morgen"

Charlotte Declerck schreef als editor eveneens een bijdrage in het boek ‘Co-ouderschap vandaag en morgen’. Bovendien analyseerde ze de verblijfsregeling van kinderen in 2015 uitgebreid in een speciaal themanummer van het Tijdschrift voor Notarissen.

Download het T. Not.-artikel over de verblijfsregelingen anno 2015


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief