Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Timemanagement voor advocaten: een illusie?

Tempus fugit. Het is bijna middernacht. Zonder dat u het in de gaten heeft, bent u alweer een hele avond aan het werk geweest. Net als gisteren. En eergisteren. En vorige week. Voor elke taak op uw to-dolijst lijken er drie in de plaats te komen. Als u ook worstelt met een chronisch gevoel dat uw werk u boven het hoofd groeit (en de stress die daarmee gepaard gaat), lees dan vooral verder.

Het to-dolijstje als bron van stress

Herinnert u zich de laatste keer dat u effectief alle items op uw to-dolijstje voor de dag hebt kunnen afvinken? Nee? U bent niet alleen. Het probleem met zo’n lijstjes is dat ze u niet dwingen om te evalueren of u wel tijd heeft voor elke taak die u toevoegt. Vaak schatten we ook de tijd die een bepaalde taak duurt compleet verkeerd in. Daarmee saboteert u zichzelf al nog voor u goed en wel aan uw werkdag begonnen bent, want ervan uitgaan dat u alles op uw lijstje gedaan kunt krijgen is eenvoudigweg niet realistisch.

Timemanagement is een illusie

Als u echt komaf wilt maken met chronische stress en het gevoel dat u systematisch de feiten achterna holt, is een radicaal andere aanpak nodig.

Want de klok tikt onverbiddelijk voort, wisten de klassieke schrijvers al. We kunnen de klok niet stilzetten, noch sneller doen gaan. De tijd schrijdt voorbij of we dat nu willen of niet. Of we er nu meer van kunnen gebruiken of niet. De idee dat u tijd kunt “managen” is dus eigenlijk bij het haar gegrepen.

Breng uw tijd in kaart

Wat we wel kunnen beheersen is wat we onszelf dag na dag als taken opleggen. Focus op de energie en de tijd die u hebt. Begin met een paar dagen (of weken) systematisch in de gaten te houden hoe lang bepaalde taken duren. De meeste advocaten registreren sowieso al de tijd die ze aan dossiers spenderen voor facturatiedoeleinden. Maar hou eens precies in de gaten hoeveel tijd elke afzonderlijke taak kost, inclusief die taken die niet gefactureerd worden.

Eens u dat zorgvuldig in kaart heeft, vraagt u zichzelf af welke taken bijdragen aan uw professionele doelen enerzijds en aan uw persoonlijk welbevinden anderzijds. Wat is echt prioritair? En wat kunt u weglaten? Wat moet door u persoonlijk gedaan worden? Kunt u bepaalde taken delegeren? Processen vereenvoudigen en stroomlijnen? Automatiseren?

De hamvraag

Hoeveel uren per week kunt u werken? Hoeveel uren per week wilt u werken? En aan welke taken, projecten of dossiers? Daar komt het allemaal op neer.

Onze collectieve cultuur rond werk juicht hard en veel werken toe. Druk, druk, druk: het is een statussymbool geworden. Deadlines, vermoeidheid, stress: we vertellen onszelf dat dat erbij hoort en dat we door de extra adrenaline beter werken en meer gedaan krijgen. Maar is dat wel zo? Het loont alvast de moeite om even halt te houden en daar even stil bij te staan.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief