Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Technologische trends in de advocatuur anno 2018 (deel 1)

Welke veranderingen kunnen we in 2018 verwachten in de juridische sector? We delen onze voorspellingen in de reeks rond innovatie in de advocatuur. We bijten de spits af met een reeks voorspellingen rond wat we in 2018 kunnen verwachten op het vlak van juridische technologie.


1. Met z’n allen de cloud in

Data opslaan, verwerken en delen gebeurt meer en meer in de cloud, ook in de juridische branche. Zo speelt de cloud een steeds belangrijkere rol in de samenwerking tussen advocaten(kantoren). En ook voor de analyse van Big Data en de ontwikkeling van eDiscovery en Artificial Intelligence is er rol weggelegd voor de cloud. Geen weg terug dus.

 

2. Op het randje: edge computing

Zo heet van de naald dat het misschien de eerste keer is dat u van het jongere broertje van de cloud hoort. De “edge” verwijst naar het uiterste punt van het netwerk: de clients of de apparaten die ermee verbonden zijn. Edge computing verwijst dan naar het werk dat op deze apparaten wordt uitgevoerd. Vaak zijn het Internet of Things (IoT) apparaten die informatie niet meer helemaal naar een centrale hub moeten sturen, maar de bewerkingen op het apparaat zelf uitvoeren. Het klinkt allemaal wat abstract, maar het heeft het potentieel om enorm veel tijd, kosten en vertragingen in het verwerken van gegevens te voorkomen.

 

3. Mobiel, mobieler, meest mobiel

De tijd dat de advocaat enkel vanachter zijn of haar bureau kon werken ligt definitief achter ons. Een steeds groter aandeel van het juridisch werk wordt verricht buiten de kantoormuren. Dat is uiteraard te danken (of te wijten?) aan de steile opmars van smartphones, laptops en tablets. Tegelijk betekent de trend ook dat het kantoor helemaal verlaten alleen nog kan als de advocaat al die toestellen ook effectief uitschakelt.

 

4. Artificial Intelligence (AI)

Een jaar geleden hing het in al de lucht, maar in 2017 werd het pas echt menens met AI. TheJurists Europe lanceerde de allereerste Europese bot die beroep doet op artificiële intelligentie om juridisch advies te verlenen aan bedrijven. Lee & Ally – zo werd de bot gedoopt - specialiseert zich voorlopig in een beperkt aantal juridische domeinen: intellectuele eigendom, privacy, e-commerce en ondernemingsrecht. Lee & Ally

En er zijn nog heel wat domeinen waarin AI in 2018 definitief gaat doorbreken: virtuele juridische onderzoeksassistentie, juridische chatbots, e-mailbeheer, controleren van contracten en documenten, projectbeheer, beveiliging, eDiscovery, management van advocatenkantoren. Sneller, efficiënter en goedkoper dan de traditionele manieren.

Ook voor juristen komen er steeds meer AI-toepassingen. In 2017 verschenen softwareprogramma’s als ROSS al aan de horizon om het werkproces van juristen te vereenvoudigen. Stel uw vraag aan de ‘juridische Siri’ en hij gaat op zoek naar het antwoord in een juridische database. Daarbij geeft ROSS ook aan hoe zeker hij is van het antwoord. Niet tevreden met het resultaat? ROSS zoekt verder en door de feedback wordt het algoritme verder verfijnd en aangepast.

 

5. Cybersecurity

De opmars van cybercriminaliteit gaat aan sneltempo door in 2018 en helaas worden de tactieken van de cybercriminelen ook steeds meer gesofistikeerd. Algemeen wordt er verwacht dat AI steeds meer zal ingezet worden als deel van een reeks van nieuwe veiligheidsmaatregelen, inclusief tegen cyberaanvallen.

 

Dit artikel is onderdeel van ons gratis trendrapport:

Trendrapport voor juridische sector


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief