Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

SEO versus SEA

Wanneer we spreken over zoekmachines kunnen we al snel een opdeling maken in SEA (Search Engine Advertising) en SEO (Search Engine Optimization). Het is al lang een hot topic in de wereld van zoekmachines. Ook Google voert nog steeds veel aanpassingen uit aan zijn ‘Google Ads’-advertentiesysteem en geeft steeds meer zichtbaarheid aan advertenties. Dat zorgt ervoor dat organische SEO-resultaten een trapje lager komen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen SEO of SEA? En waar haal je als bedrijf het meeste uit? We geven je hier alvast enkele inzichten uit het boek Krachtige SEO.

Wat zorgt voor de meeste clicks?

seo

Als je aan mensen zou vragen of ze eerder klikken op advertenties dan op organische resultaten, dan krijg je verschillende meningen en visies. Maar als je onderzoekt of het klopt dat een eerste SEO-positie meer bezoekers heeft dan een tweede, dan zal je wel snel merken dat een eerste SEO-positie uiteraard een hogere CTR heeft (op voorwaarde dat de twee zoekmachineresultaten op eenzelfde verleidende manier zijn samengesteld).

Wat is het meest duurzaam?

Wanneer we kijken hoe strategisch SEO en SEA van elkaar verschillen, dan kunnen we dat met een vrij eenvoudige vergelijking doen.

Wanneer je besluit dat het tijd is om wat extra kilo’s te verliezen, heb je verschillende opties:

  1. Ofwel neem je een goede beweegcoach onder de arm en start je met een doorgedreven wekelijks loopplan. Na ongeveer enkele weken tijd zul je al enkele kilo’s kwijt zijn. Je krijgt misschien de smaak te pakken en gaat een gezonder leven opbouwen met een fitter leven op lange termijn tot gevolg. Als het goed is, zie je gelijkenissen met SEO.
  2. Ofwel ga je een dokter consulteren om een chirurgische ingreep onder de vorm van een liposuctie te laten uitvoeren. Na de ingreep zul je meteen je doel hebben bereikt. Een vrij dure optie die toekomstige extra kilo’s niet zal tegenhouden. Als het goed is, zie je gelijkenissen met SEA.

Is SEO het goedkoopst?

Vaak wordt aangegeven dat SEO gratis is als de vergelijking wordt gemaakt met SEA. We moeten inderdaad geen mediabudget voorzien. Maar we moeten voor SEO wel rekening houden met een contentmarketingbudget, een maandelijks aantal SEO-uren bij onze websitebouwer en een linkbuildingplan.

Dus: SEO of SEA?

Als je een nieuw merk, een nieuw product of een nieuwe dienst in de markt zet, wil je een goede start maken en vanaf dag één al bewustzijn bijbrengen, leads genereren en eventueel omzet opleveren. We weten ondertussen al dat SEO een langetermijnstrategie is en niet vanaf dag één (met een nieuwe domeinnaam) voor honderden relevante bezoekers zal zorgen.

Bij voorkeur wordt bij het online gaan met de nieuwe website een stevig SEA-budget voorzien om voldoende zichtbaarheid binnen de zoekmachines te creëren. Helaas is dit voor veel bedrijven (door hoge CPC’s voor sommige markten) te duur om er op lange termijn blijvend in te investeren.

In een ideaal scenario wordt wekelijks keihard gewerkt aan SEO om, uiteindelijk minder SEA-budget te moeten spenderen. Dat wordt immers vervangen door relevante SEO-bezoekers. In een nog idealer scenario overstijgt het aantal SEO-bezoekers het aantal SEA-bezoekers en kunnen we werken met minder kosten.

Als we er toch een cijfer op mogen of moeten plakken, dan mag je ervan uitgaan dat iedere goed uitgebouwde SEO-website minstens 51 % van zijn bezoekers uit SEO haalt.

Overtuigd door de kracht van SEO?

Krachtige SEOSEO is krachtig. Je kan er zelfs duizenden bezoekers mee naar je website leiden. Maar krachtige SEO, hoe doe je het (goed)? En niet onbelangrijk: hoe maak je SEO meetbaar?

Dat is wat Frederik Vermeire je in het boek Krachtige SEO laat ontdekken.

» Bestel het boek hier.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief