Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Rubenshuis wint prestigieuze ‘Europese Erfgoedprijs 2020’

Portiek en tuinpaviljoen Rubenshuis na restauratie, (c) foto Ans BrysHet Rubenshuis in Antwerpen won voor de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen één van de meest gerenommeerde erfgoedprijzen ter wereld: de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards 2020’. 21 laureaten uit 15 Europese landen in 6 verschillende categorieën ontvingen op donderdag 7 mei 2020 één van de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Award 2020’. Het Rubenshuis won in de categorie Instandhouding [conservatie].

De jury prijst zowel de restauratie van de enige overblijvende architecturale elementen van Rubens, alsook het ontwerp en de plaatsing van de glazen luifel.

Uit het verslag van de jury:

De jury prijst de “minimale conservatie, door zowel jonge als ervaren conservators, om de iconische maar kwetsbare, gebeeldhouwde portiek te behoeden en dit gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat in eerste instantie uitgevoerd werd om de meest geschikte conservatiemethoden te bepalen en dat tijdens uitvoering de oorspronkelijke kleuren van het paviljoen aan het licht gebracht heeft. De glazen luifel is ontworpen met veel gevoel en respect voor de portiek met het beeldhouwwerk dat ook voorkomt in de schilderijen van Rubens, een kunstenaar met Europese en zelfs wereldbetekenis.”

> Meer info over deze internattionalebekroning.

Wilt u meer lezen over het Rubenshuis en de restauratie?

Monumenten & Landschappen  - nummer 4/2019Het tijdschrift M&L is al decennialang een belangrijk referentiepunt om kennis te maken met de wereld van monumenten, landschappen, archeologie en erfgoedzorg in Vlaanderen.

Het tijdschrift Monumenten en Landschappen besteedde in 2019 een volledig nummer aan deze erfgoedparel en de conservatie- en restauratie ervan.

BESTEL NU

> Neem een abonnement op het tijdschrift Monumenten & Landschappen.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief