Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Recht en gender: wat moet er volgens advocate Liliane Versluys nog veranderen?

 Liliane Versluys - Recht en genderEva Brems sprak feministische advocate Liliane Versluys op een terras in Leuven eind september 2020 over recht en gender. Wat moet er volgens Liliane Versluys nog veranderen? Dat is één van de vragen die ze voor ons beantwoordt in het gratis online magazine 'Recht en gender' dat gepubliceerd is naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Download hier het gratis magazine.

Het antwoord op deze vraag leest u alvast hier:

“Geweld in al zijn vormen blijft een heel groot probleem. Ik vind dat er een opleiding moet komen over omgaan met conflicten. Ik bedoel dat niet alleen voor advocaten, maar voor burgers in het algemeen. Vrouwen moeten zich weerbaarder opstellen. Begrijp me niet verkeerd: ik wil het probleem niet afwentelen op vrouwen, maar het is een deel van de oplossing: geweld komt er omdat men het zich kan permitteren. Men slaat iemand die men durft slaan, iemand die niet weg kan, die toch niet zal reageren. Het is een machtsspel.

En de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen moeten we aanpakken door veel meer samenwerking tussen vrouwen te bevorderen. Mijn ervaring is toch dat er nog vrij weinig solidariteit en collegialiteit is tussen vrouwen. Bij mannen zie je vaak een soort vanzelfsprekende joviale collegialiteit, waar ik met afgunst naar kijk. Als je dat van buitenaf bekijkt, dat lijkt het alsof mannen het toffer hebben samen op het werk dan vrouwen. Natuurlijk is de samenwerking tussen vrouwen en mannen ook essentieel. Ik vind dat mannen bijvoorbeeld vooraan zouden moeten lopen in #MeToo-betogingen.”

Benieuwd naar meer?

Recht en gender in België

In het gratis online magazine over recht en gender leest u interviews met volgende experten:

  • Liesbet Stevens (expert vrouwen- en genderrechten)
  • Liliane Versluys (feministisch advocate)
  • Françoise Tulkens (internationaal rechter)
  • Joz Motmans (klinisch psycholoog en sociaal wetenschapper)

DOWNLOAD HET MAGAZINE

Deze interviews zijn verschenen in het boek 'Recht en gender in België: 10 jaar later' van editors Eva Brems, Pieter Cannoot en Liesbet Stevens.

BESTEL HET BOEK


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief