Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Recht en gender: waar zouden we binnen 10 jaar moeten staan?

Joz Motmans  - Recht en genderPieter Cannoot sprak klinisch psycholoog en sociaal wetenschapper Joz Motmans midden oktober 2020 over recht en gender. Waar hoopt Joz Motmans dat we binnen 10 jaar staan? Dat is één van de vragen die hij voor ons beantwoordt in het gratis online magazine 'Recht en gender' dat gepubliceerd is naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Download hier het gratis magazine.

Het antwoord op deze vraag leest u alvast hier:

“Ik zou het heel fijn vinden als we over tien jaar in een juridisch klimaat zitten waarin we de hervorming achter de rug hebben en het gevoel hebben dat we alles netjes hebben opgelost. Ondertussen kijk ik er naar uit nog veel bij te leren van anderen en te luisteren naar hun ervaringen. Misschien zijn er mogelijkheden die ik nu nog niet zie. Ik hoop dat we tot een oplossing kunnen komen waarin iedereen zijn eigen genderbeleving kan hebben en juridisch erkend kan zien als dat nog nodig zou blijken. Ik hoop dat alle lacunes in de wetgeving, bv. ten aanzien van vreemdelingen zonder verblijfstatus en minderjarigen, zullen weggewerkt zijn. Vooral die leeftijdsdiscriminatie ten aanzien van kinderen jonger dan 16 jaar kan ik echt niet begrijpen.

Persoonlijk hoop ik dat er binnen 10 jaar geen geslacht meer zal worden geregistreerd op onze identiteitskaart en dat men een backofficeoplossing zal hebben voor het verzamelen van data. Uit Malta kunnen we een systeem overnemen waarbij (biologische) geslachtskenmerken worden geregistreerd bij de huisarts. Als er dan grote populatieonderzoeken moeten gebeuren, bv. in de context van baarmoederhalskanker of prostaatkanker, kan men gebruikmaken van die data. Dat zou leiden tot een echt inclusief beleid.

Voorts zou ik het heel fijn vinden als het voor de meeste mensen geen issue meer zal zijn om trans te zijn en dat genderdiversiteit in alle vrijheid en blijheid mag worden beleefd. Van genderdysforie naar gendereuforie. Hopelijk zal er voldoende ondersteuning zijn in de welzijns- en zorgsector om trans personen bij te staan. En dat die suïcidecijfers eens eindelijk naar beneden mogen gaan.”

Benieuwd naar meer?

Recht en gender in België

In het gratis online magazine over recht en gender leest u interviews met volgende experten:

  • Liesbet Stevens (expert vrouwen- en genderrechten)
  • Liliane Versluys (feministisch advocate)
  • Françoise Tulkens (internationaal rechter)
  • Joz Motmans (klinisch psycholoog en sociaal wetenschapper)

DOWNLOAD HET MAGAZINE

Deze interviews zijn verschenen in het boek 'Recht en gender in België: 10 jaar later' van editors Eva Brems, Pieter Cannoot en Liesbet Stevens.

BESTEL HET BOEK


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief