Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Permanente vorming voor de vrije beroeper: een noodzaak?

Naast een specifieke vooropleiding en een praktijkstage bent u als vrije beroeper verplicht om tijdens uw carrière permanent opleidingen te volgen. Maar wat is het nut van deze permanente vorming? Is het een loutere formaliteit en administratieve verplichting of een noodzaak om competenties te onderhouden en te verwerven?

Een absolute noodzaak

Volgens Myriam Vermaut en Geert Lenaerts (BIBF) is het zeker en vast het laatste. In Bedankt voor het vertrouwen geven ze aan dat permanente vorming steeds meer nodig is door de veranderende maatschappelijke rol van de vrije beroeper en de verwachtingen van de samenleving.

Maatschappelijke verwachtingspatronen en technologische evoluties hebben niet alleen het beroep van de vrije beroeper beïnvloed, maar zeker ook de ‘vaardigheden‘ die van de beroepsbeoefenaar worden geëist.

Dit benadrukt ook Hilde Deneyer (Directeur VlaamsApothekersNetwerk) in haar bijdrage in het boek. Ze wijst erop dat een vrije beroeper steeds meer op de hoogte moet zijn van een aantal niet-vakgerelateerde onderwerpen om de rol van moderne, goed geïnformeerde en deskundige vrije beroeper te kunnen spelen. Kennis over HR, fiscaliteit, reclame, sociale media, management, klant-/patiëntgericht denken … is dus onontbeerlijk.

Vergeet uw medewerkers niet!

Maar als vrije beroeper moet u niet alleen toezien op uw eigen vorming. Ook de opleiding van de medewerkers mag niet uit het oog verloren worden. Enkel performante en goed gedocumenteerde medewerkers kunnen een kwaliteitsvolle dienstverlening bieden aan de klanten. Daarvoor maakt u best voor elke medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Lees hier hoe u dit aanpakt.

Kortom: bijscholing wordt misschien voor de vrije beroeper wel extern verplicht door de beroepsordes en instituten, maar is in facto een noodzaak om te overleven!

bedankt voor het vertrouwen

Meer weten over Permanente vorming voor de vrije beroeper?

In het boek ‘Bedankt voor het vertrouwen‘ geven Hilde Deneyer, Mirjam Vermaut en Geert Lenaerts hun visie. Daarnaast vindt u in het boek nog heel wat interessante beschouwingen over het vrije beroep, vandaag en morgen. Meer informatie en bestellen? Klik hier.

Bent u als vrije beroeper op zoek naar een opleiding op uw maat? Neem dan zeker een vast een kijkje bij onze opleidingen in het opleidingscentrum van die Keure. Jaarlijks organiseert dit centrum meer dan 100 opleidingen voor vrije beroepers rond zowel vakthema’s als algemene managementvaardigheden.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief