Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Ontslag door Facebook of Twitter: wettelijk?

Met het steeds stijgende gebruik van alle sociale media platformen rijst de vraag of iemand ontslagen kan worden door een misplaatste tweet of Facebookpost.

Hoewel er wettelijk nog niet zo veel geregeld is, zijn er al enkele richtlijnen opgesteld op basis van de rechtspraak. Een werknemer kan kritiek hebben op het beleid van zijn bedrijf maar hij moet in gedachten houden dat hij altijd en overal het bedrijf vertegenwoordigt. Het openbaar maken van kritiek ligt dus moeilijk.

Daarbovenop, wordt het nog extra lastig indien kritiek door een medewerker met een hogere functie wordt verspreid. Managers bezitten namelijk over een grotere geloofwaardigheid. Ook het feit dat een bedrijf wel of niet beursgenoteerd is, maakt vaak het verschil in gevoeligheid van de gedeelde informatie.

Bij een ontslag door Facebook of Twitter zijn de volgende elementen van groot belang:

  • Functie: hogere functies worden geassocieerd met meer discretie
  • Bedrijf: is het bedrijf bekend?
  • De ernst van de zaak
  • Hoe de bewijzen zijn verkregen
  • Besefte de werknemer het?

Het uitwerken van conflicten tussen collega’s of het rondbazuinen van roddels kan vandaag de dag ook niet meer vermeden worden. Desondanks dit ook niet in goede aard wordt genomen, is het vaak geen reden tot ontslag. Het prijsgeven van bedrijfsgeheimen of het delen van erg negatief getinte feedback is eerder de reden voor een ‘ontslag met dringende reden’.

Samenvattend, hou vertrouwelijke informatie, frustraties en kritiek voor uzelf zodat deze problemen vermeden kunnen worden.

Wilt u graag meer weten over ontslag en sociale media? Kom dan naar onze studiedag op 5 december 2017.

Lees hier het volledige artikel van Mark Magazine op 17 oktober 2017: https://markmagazine.be/ontslagen-door-facebook-of-twitter/


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief