Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Ontslag en sociale media

#SaferInternetDay 

Op 6 februari is het Safer Internet Day, een dag georganiseerd door de Europese Commissie om wereldwijd stil te staan bij online veiligheid. We leven meer en meer op sociale media en delen alles wat we meemaken: babyfoto's, reisverslagen, politieke meningen, een slechte dag op het werk,.. Positief en negatief, we gooien onze mening en belevenissen op sociale media.

Let daar mee op: posts op sociale media kunnen wel degelijk verkeerd uitdraaien. Dat was het geval was bij Justine Sacco. De PR-directrice bij het groot Amerikaans mediabedrijf IAC was op weg naar familie in Zuid-Afrika. Het was een lange reis, dus ze besloot tijdens het overstappen op vliegvelden wat te twitteren. Vlak voor de laatste etappe van haar reis, in London Heathrow, stuurt ze volgende tweet de wereld in:

justine sacco

Terwijl ze in de lucht zat, ging haar tweet de wereld rond. Toen ze landde in Zuid-Afrika was ze een wereldhit op Twitter. Direct daarna werd ze ontslaan. 

We moeten het Justine Sacco niet meer zeggen, maar wees gewaarschuwd: let op met wat u op sociale media plaatst. Werknemers denken vaak dat het recht op vrije meningsuiting ontslag in zulke situaties onmogelijk maakt. Maar dat klopt niet altijd.

Vrijheid van meningsuiting

Wat u wel en niet kunt zeggen over uw werkgever op de sociale media, is natuurlijk subjectief. We horen nog verhalen van mensen die negatieve ervaringen met hun job, collega's of werkgever delen op sociale media. Wanneer ze dan ontslaan worden, beroepen ze zich vaak op het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting. Maar dit zijn geen absolute rechten: een werknemer kan niet om het even wat via sociale media verspreiden, zelfs al doet hij of zij dat buiten de arbeidsuren. 

Het gaat hier vaak over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en de privacy van werknemers. De algemene grens in het arbeidsrecht wordt getrokken door het ‘goed werknemerschap’. In de wet staat dat de werknemer verplicht is om zich als een goed werknemer te gedragen. Deze rechtsregel is niet erg concreet, waardoor in veel gevallen niet duidelijk is wat wel en wat niet kan.

Nog geen uniforme regelgeving

In het algemeen kan men stellen dat wanneer een werknemer zich onnodig negatief over zijn werkgever uitlaat, grove taal gebruikt of zaken deelt die regelrecht ingaan tegen de waarden en normen van het bedrijf, dit reden kan zijn voor ontslag. Maar de omstandigheden spelen ook een rol. Momenteel is onze wetgeving nog onvoldoende toegespitst op sociale media. We werken met een arsenaal aan verouderde wetten die we toepassen op het nieuwe fenomeen. Er is duidelijk nood aan meer kennis over rechtspraak en sociale media. 

» Meer weten over sociale media en ontslag en de regelgeving hierrond? Binnenkort verschijnt het boek "Ontslag en sociale media" van auteur Annelies Uytterhaegen. Klik hier om ons een mail te sturen, zodat u op de hoogte wordt gehouden.  

Bronnen:Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief