Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Ongedierte in de voeding? Neen bedankt!

Ongedierte hoort niet thuis in de voedingsindustrie. Omwille van risico’s voor de volksgezondheid, fysieke besmetting en schade aan product en verpakking wordt zijn aanwezigheid al lang niet meer getolereerd.

Zowel op Europees als op Belgisch vlak laat de wetgever voelen dat de voedingsindustrie regels moet uitwerken en implementeren met betrekking tot de aanpak van ongedierte omdat het een gevaar vormt in de hele voedselketen.

Ongedierte moet dus aangepakt worden. Maar hoe begin je daar als voedingsbedrijf aan?

Om aan geïntegreerde ongediertebeheersing te doen moet een doordachte strategie opgezet en gevolgd worden. Deze bestaat uit 4 fasesRat

  1. Ongedierte-inzicht: dit gaat over kennisverwerving als basis voor de uitbouw van een geïntegreerd ongediertebeheerssysteem
  2. Ongediertewering: hierbij moet vooral aandacht besteed worden aan bouwkundige aspecten en hygiëne
  3. Ongediertedetectie: door middel van detectiesystemen gekoppeld aan regelmatige controle kan een idee gevormd worden over de aan- of afwezigheid van ongedierte
  4. Ongediertebestrijding: dit is de laatste fase die enkel wordt toegepast bij problemen

Preventieve aanpak voor ongediertewering
Door de juiste bouwkundige aspecten toe te passen wordt voorkomen dat ongedierte binnen geraakt. Met de correcte hygiënische aanpak wordt ongedierte niet aangetrokken. Beide aspecten zorgen voor wering van ongedierte.

Waarop moet u zeker letten?

  • Vermijd vijvertjes en waterpartijen in de buurt van voedingsbedrijven of plekken waar voeding bereid wordt.
  • Let op verlichting. De plaatsing en de soort zullen bepalen of ongedierte aangetrokken of geweerd wordt.
  • Muren vormen samen met goed gesloten en intacte deuren, ramen en andere openingen de barrière om ongedierte buiten te houden.
  • Voorzie afvoersystemen van een stevig rooster om ongedierte buiten te houden.
  • Controleer goederen bij binnenkomst. Ook zij kunnen ongedierte meebrengen.
  • Zorg voor een goed beheer van de opslagruimte.

ongediertebeheersing

 

Meer weten over ongediertebeheersing? Lees het boek ‘Ongediertebeheersing’ van Eveline Notebaert (Q-Support), uitgegeven in de reeks Food Issues bij die Keure (2013).


Lees ook

Ontdek ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief