Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

België: een moorddadig land of niet?

Gemiddeld 1,8 dodingen per 100.000 inwoners. Een cijfer waarmee België in 2014 boven aan de West-Europese moord- en doodslagstatistieken van de VN stond. Een cijfer dat ver boven Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg ligt. Wil dat zeggen dat België een moorddadig land is? Nee. Professor Wim Van de Voorde verklaarde in Knack deze statistieken:

  • De ontdekkingsgraad: hoe meer overlijdens deskundig onderzocht worden, hoe meer dodingen er ook opgespoord worden.
  • Verschillende systemen binnen Europa: in België gebeurt er bij gemiddeld 1 % van alle overlijdens een gerechtelijke autopsie, maar dat is in elk land anders. Internationaal vergelijken is dus zeer moeilijk.
  • Manier van registratie: de registraties op basis van artsen zijn verschillend met de registraties bij de dienst forensische geneeskunde van het UZ Leuven. De doodsoorzaak wordt vaak verkeerd geregistreerd, het systeem faalt. Dit zorgt ervoor dat baseren op cijfers en internationaal vergelijken niet evident is.

Bij zelfmoord zijn de statistieken wel meer accuraat. Met een gemiddelde van 17,27 per 100.000 inwoners in 2013 ligt het zelfmoordcijfer in België duidelijk hoger dan Frankrijk (15,47) en Nederland (11,32). Waarom zijn deze statistieken nauwkeuriger? De kans op ontdekking is groter en de registratie verloopt correcter.

Bron: CLERIX, K. Is België een moorddadig land?, Knack, editie 3 augustus 2016, p. 14

Wil je je verdiepen in de forensische geneeskunde?

Handboek van Professor Wim Van de VoordeProfessor Wim Van de Voorde legt in het boek Forensische geneeskunde op een toegankelijke manier de verschillende aspecten van forensische geneeskunde bloot. Dit doet hij door middel van bestaande cases, relevante toepasselijke wetgeving en beeldmateriaal.

Het boek is een eyeopener voor alle studenten, professionals en geïnteresseerde leken die zich wil verdiepen in deze boeiende materie.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief