Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Loonbeleid: waarom is een goede aanpak belangrijk?

employee benefitsElke medewerker kost voor een bedrijf minimum 40.000 euro per jaar. Human Capital, wat simpelweg ook loonkost kan genoemd worden, is vaak in de meeste bedrijven de grootste kostpost. De vraag hoeveel een werknemer nu effectief zal verdienen, rijst zich dan ook snel voor. En wat moet u doen als uw medewerkers u gedurende hun loopbaan vragen komen stellen omtrent loon, opslag, functiebeschrijvingen, extra voordelen, bonussen, etc.? Een goede aanpak inzake loonbeleid is vaak de sleutel om problemen te vermijden. Het wordt dan ook als één van de grootste verantwoordelijkheden van een HR-manager beschouwd.

Jo Schouteten, Marc Claes en Geert Haentjes geven in het boek 'Loonbeleid' alvast enkele redenen: 

  1. Het loonbeleid is in de begroting van een organisatie of bedrijf vaak de grootste uitgave. Dit is zeker het geval wanneer het gaat om een dienstenbedrijf of een bedrijf uit de quartaire sector. 
  2. Bij het toezeggen van een loon aan een medewerker is er vaak geen weg terug. Het inleveren van loon is niet alleen jurdisch moeilijk, het vertrouwen tussen  medewerker – leidinggevende en werkgever wordt ook geschaad. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het aankopen van een mislukte machine waarbij gemakkelijker een nieuwe kan worden aangeschaft. 
  3. Het is een kwestie van zowel externe competitiviteit als interne billijkheid. Welke precedenten schept u als er ingegaan wordt op eisen van medewerkers? 
  4. De vakbond mag natuurlijk ook niet vergeten worden, deze zullen nauwlettend het loonbeleid van uw bedrijf in de gaten houden.
  5. Ten slotte, omdat er voor sommige functies een schaarste is op de arbeidsmarkt, is het belangrijk om als bedrijf aantrekkelijk over te komen en zo potentiële medewerkers aan te trekken. Er mag hierbij niet enkel gehamerd worden op het loon. Ook het aantal vakantiedagen, de mogelijkheid tot thuiswerk, MVO van de werkgever, de sfeer, etc. moeten in beschouwing worden. 

Een goed loonbeleid ontwikkelen is dus noodzakelijk en zal dan meestal resulteren in het aantrekken van goede, gemotiveerde medewerkers en het behouden ervan.


Meer weten over loon- en arbeidsvoorwaardenbeleid in bedrijven en organisaties?

Boek Loonbeleid


Het boek 'Loonbeleid. Verdienen je medewerkers wat ze verdienen?' van auteurs Jo Schouteten, Marc Claes en Geert Haentjes biedt u meer informatie en geeft u enkele interessante insights over het volledige loonspectrum.

Klik hier voor meer info over het boek 'Loonbeleid' <<


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief