Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Juridische opzoekingen op Google: een mijnenveld?

Online zoekmachines zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Een restaurant zoeken? Een winkel? Wasvoorschriften? De laatste nieuwsberichten? Google is ‘the place to be’. Wat je kan opzoeken op Google lijkt quasi onbegrensd. Nochtans leent het medium zich niet even goed tot elk type opzoeking. Als je het antwoord zoekt op een complexe juridische vraag, is het nog maar de vraag of je via Google een sluitend antwoord zal vinden.

Google voor juristen

search engine op computerMisschien zullen er weinig zijn die het zullen toegeven, maar ook juristen doen al eens een beroep op Google om een juridische opzoeking te doen. Tegelijk geldt dat de meeste juristen zich daarbij goed bewust zijn van de risico’s die zoiets met zich meebrengt. Want hoe betrouwbaar is de informatie? Is het gevonden antwoord wel toepasselijk? En is de wetgeving waarnaar er verwezen wordt nog up to date?

De online versie van juridische magazines, toegewijde internetdatabases en primaire bronnen (zoals het Staatsblad) bieden snelle toegang tot betrouwbare juridische informatie. Op de blogs van gereputeerde kantoren leest u over interessante evoluties in wetgeving en rechtspraak. Maar opzoekingen via Google zijn hooguit een beginpunt voor verder onderzoek. Het strekt in ieder geval tot aanbeveling om nauwgezet alles te dubbelchecken!


Google voor de juridische consument

Net zoals dokters steeds vaker geconfronteerd worden met patiënten die 'Dokter Google' raadplegen, zien ook advocaten steeds vaker dat cliënten zelf online op zoek gaan naar antwoorden op hun juridische vragen.

Uit een onderzoek van de Orde van Vlaamse Balies blijkt dat Vlamingen in 2015 bijna een derde meer juridische opzoekingen verrichtten op het internet vergeleken met 2010. En we kunnen ervan uit gaan dit enkel nog toeneemt. De juridische leek gaat dus zelf kennis verzamelen, in een poging zijn of haar juridische vraag op te lossen. Ze zoeken hun toevlucht tot Google of juridische webfora.

 Ook onderzoek verricht door het online platform voor advocaten avvo.com bevestigt de nieuwe gedragspatronen van juridische consumenten op het internet. Maar liefst 42% van de respondenten verricht zelf juridisch onderzoek op het internet. Opvallend is dat maar liefst 20% van de ondervraagden ervan overtuigd is evenveel kennis te hebben van het probleem waarrond ze opzoekingen gedaan hebben als een jurist, louter op basis van dat eigen online research. Het grote publiek is zich met andere woorden veel minder bewust van de risico’s van doe-het-zelf juridisch onderzoek online.

De rol van de jurist

En dus heeft de jurist – ondanks de overvloed aan informatie die online te rapen valt – absoluut nog een belangrijke rol te spelen in het correct informeren van de juridische consument. Het in perspectief plaatsen, aanvullen en corrigeren van de vergaarde informatie is weggelegd voor juridische professionals.

Nog een laatste bedenking. Juristen die relevante inhoud aanbieden via hun website, blog of sociale media worden dus ook makkelijker gevonden door potentiële cliënten met vragen… en pikken zo een graantje van het succes van Google mee.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief