Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

In welke publieke sectoren worden drones ingezet?

Vandaag de dag worden drones in de publieke sector regelmatig ingezet, dit voor verschillende doeleinden. Maar op welke domeinen worden ze ingezet? Rob de Roo, Evelien De Pauw en Wim Hardyns geven u alvast zes voorbeelden:

1. Justitie
Het gebruik van camerabeelden als bewijsmateriaal in rechtszaken raakt steeds meer ingeburgerd, zo ook de eerste bewijskrachtige beelden afkomstig van drones. Met het toenemend gebruik van drones valt te verwachten dat ook steeds meer beeldmateriaal afkomstig van drones zal worden aangeleverd. Ook kunnen drones die warmtesensoren bezitten een dienst bewijzen bij het oprollen van cannabisplantages. 

2. Publieke veiligheid
Drones worden vandaag ook vaak ingezet bij grote evenementen zoals bijvoorbeeld muziekfestivals, sportwedstrijden en betogingen. Ook wanneer er zich rampen of crisissen voordoen, blijken drones die uitgerust zijn met foto- en videoapparatuur de ideale instrumenten met het oog op reconstructies, bewijsvoering en het vorderen van schadevergoedingen.

3. Infrastructuur
Ter controle en onderhoud van publieke (wegen, bruggen, spoorlijnen, dammen en dijken, enz.) of semipublieke (gasleidingen, waterleidingen, elektriciteit, internet, enz.) infrastructuur worden al veelvuldig drones ingezet. Daarnaast zijn ze ook een handig gereedschap bij het opmeten en karteren van gebieden. 

4. Landbouw en milieu
Drones worden vandaag reeds uitgebreid ingezet voor landbouwtoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van diverse soorten gewassen, het monitoren van quarantaine en vervoersverboden bij het uitbreken van een dierziekte, of het bemesten en sproeien van pesticiden. Ook olielozingen op zee worden momenteel al met drones opgevolgd.

5. Grensbewaking
Op het vlak van grensbewaking worden drones momenteel ingezet bij het traceren van smokkel, illegale migratie en mensenhandel, voornamelijk door middel van foto- en videomateriaal.

6. Economie
Drones worden in het economische domein ingezet als informatiebron van schadebepaling voor verzekeringsmaatschappijen. Zo kan bijvoorbeeld dakschade of schade aan een ondergelopen akker na een storm eenvoudig en gedetailleerd gedocumenteerd worden.

Meer weten over drones?

Drones in 101 vragen


In het nieuwe boek 'Drones in 101 vragen' leren De Pauw Evelien, De Roo Rob en Hardyns Wim u een multidisciplinaire, praktische en integrale visie die bijdraagt tot een goed en veilig gebruik van drones in het Belgische luchtruim.

> Bestel dit boek

 


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief