Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

"Houdbaarheidsdatum droge voeding is veeleer kwaliteitsgarantie"

Heeft u weleens chips of chocolade weggegooid omdat ze over datum waren? Of bloem, rijst en pasta? Niet doen, zeggen voedselspecialisten, ecologisten en wereldverbeteraars. Kijk, proef en oordeel zelf.

Kan droge voeding slecht worden?

‘In principe niet’, zegt professor Chris Michiels, levensmiddelenmicrobioloog aan de KU Leuven. ‘Droge voeding bederft niet. Ook als de houdbaarheidsdatum flink is overschreden, zal je niet ziek worden als je ervan eet.’ Rob Renaerts van het Brusselse bedrijfje Coduco, dat initiatieven opzet voor een duurzame consumptie, beaamt dat. ‘Droog voedsel kan heel lang goed blijven, zonder gevaar voor de volksgezondheid. Ook bij archeologische opgravingen wordt weleens gedroogd voedsel aangetroffen dat ongeschonden is.’

Ik heb wel eens kleine insecten gevonden in een pak bloem.

Michiels: ‘Je moet droge voeding natuurlijk goed bewaren, zodat er geen vocht aan kan. Want in dat geval kan ze ook beschimmelen. Hoe die kleine kevertjes in bloem of rijst komen, weet ik ook niet, want voor leven is er water nodig. Misschien hebben ze aan heel weinig water genoeg, of kruipen ze soms even uit die doos of dat pak.’

Renaerts: ‘Gelukkig zie je die beestjes goed zitten. Als er iets mis is met droge voeding, zie, proef of ruik je het wel. De consument kan daar zelf over oordelen, zoals hij of zij nu al doet met verse groenten of fruit, of vlees van bij de slager. Daar staat ook geen houdbaarheidsdatum op. Nochtans is het gezondheidsrisico daarbij groter.’

Weg dan maar met de houdbaarheidsdatum op zakken chips, rijst en pasta?

NV-A-Kamerlid Rita Gantois vindt van wel. Ze stelt voor om de houdbaarheidsdatum te schrappen. Want consumenten en supermarkten gooien jaarlijks tonnen droge voeding weg omdat die datum verstreken is, en die voedselverspilling is feitelijk onnodig.

Renaerts vindt het een goed voorstel. Al zegt hij ook: ‘Het grootste schandaal met voedselverspilling zit niet bij de droge, maar bij de verse voeding. In dit land worden jaarlijks honderden tonnen fruit en groenten vernietigd, zelfs nog voor ze rot zijn, omdat ze niet snel genoeg klanten vinden. Droge voeding kan tenminste nog naar de voedselbanken, maar voor verse voeding is dat systeem te traag en het geld ontbreekt vaak om in een snelle logistiek te voorzien.’

Zegt de houdbaarheidsdatum dan helemaal niets?

‘Toch wel’, zegt Michiels. ‘De houdbaarheidsdatum zegt iets over de kwaliteit van het voedsel: er kan verlies aan kleur of smaak zijn, de geur en de textuur kunnen veranderen, de voedingswaarde zal misschien afnemen. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, die een beetje wit kan worden. Maar je kan ze nog steeds eten.’

‘Ik ben ook gevoelig voor het verspillingsprobleem, maar misschien kunnen we dat anders oplossen. Supermarkten zouden droge voeding die over de houdbaarheidsdatum heen is, aan een lagere prijs kunnen aanbieden. Consumenten kunnen er dan zelf over oordelen.’

Kan het een alternatief zijn om de houdbaarheidsdatum te vervangen door de productiedatum?

‘Oh nee, liever niet’, zegt Michiels. ‘Het is nu al ingewikkeld genoeg, want we zitten al met twee systemen. Op voorverpakt vlees en vis, en op bereide maaltijden staat een vervaldatum, waarna je die levensmiddelen niet meer mag gebruiken. Ook als je de verpakking hebt geopend, blijven ze maar heel even houdbaar in je koelkast.’

‘Bovendien reageert droge voeding van product tot product verschillend. Een productiedatum leert je als consument niet zoveel’, vervolgt Michiels.

‘Consumenten hoeven helemaal niet te weten wanneer droge voeding geproduceerd is. Het volstaat om zelf goed te kijken, te ruiken en te proeven’, zegt Renaerts.

Over welke producten kunnen we in principe gerust zijn?

Rijst - droge pasta - gedroogde bonen - koffie en thee - gedroogde kruiden, suiker, zout - oliën, azijn - bloem, maïzena - honing - chocolade, snoep - chips- voedsel in blik, omdat dit gesteriliseerd en hermetisch verpakt is (wel opletten als het deksel uitpuilt, dan is er iets mis) - alles wat erg gezouten of erg gesuikerd is, zoals gesuikerde siropen en confituur in potten - zware bieren, sterke drank, wijn - granen (indien ze droog bewaard worden).

Bron: Veerle Beel, 29 augustus 2018, De Standaard

Meer lezen over wetgeving rond de houdbaarheidsdatum van voeding?

Klik hier.

Wenst u op de hoogte te blijven van alle voedselwetgeving?

Neem een abonnement op ons tijdschrift Food, Science & Law. Of abonneer je op Warenwetgeving Online.
Klik op de video hieronder om er meer over te weten:

 


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief