Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

In de actualiteit: het gebruik van drones bij overstromingen

overstromingOp 22 augustus 2017 kwamen er in de media verschillende berichten inzake het gebruik van drones bij overstromingen. Volgens het artikel "Drone vervangt helikopter bij overstromingen (De Tijd, 2017)" in De Tijd wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) drones inzetten om overstromingsgebieden beter in kaart te brengen. Niet enkel voor de verkoop van panden en percelen maar ook om het overstromingsgevaar in het algemeen naderhand te gaan bekijken. Sinds 2006 bezit Vlaanderen namelijk over kaarten die de gebieden gevoelig voor overstromingsgevaar opneemt. Maar hoe kan de overheid dit het best gaan aanpakken?
 

Om tijdens overstromingen gemakkelijk de stand van zaken te weten te komen, werd vaak een helikopter ingeschakeld. Dit bleek achteraf niet zo efficiënt te zijn... Zomeronweer en plotse, hevige regenvallen maken van helikoptervluchten namelijk niet de meeste geschikte aanpak. Doordat deze weersverschijnselen de laatste jaren vaker voorkomen is een efficiëntere oplossing toch aan te raden. 

Op die manier wordt het gebruik van drones steeds interessanter. De beelden die drones verschaffen verfijnen niet enkel de kaarten maar brengen op het moment van de overstroming ook beter de stand van zaken in kaart. Er zijn ook heel wat andere sectoren waarbij het gebruik van een drone steeds meer en meer interessant wordt. Denk maar aan bewijsmaterialen die in de rechtbank aangeleverd worden door drones of het sproeien van pesticiden in de landbouwsector. Het artikel 'In welke publieke sectoren worden drones ingezet' komt u meer te weten over het drone gebruik in de publieke sector.
Daarnaast wordt voor het garanderen van veiligheid op evenementen ook vaak een drone ingezet. De vraag wie de toestemming hiervoor krijgt, is echter een andere zaak. In het magazine 'Be Prepared' wordt hier verder op ingegaan. Professionele en recreatieve gebruikers krijgen namelijk geen akkoord om te vliegen boven een openbare ruimte en mensenmassa. Politieambtenaren mogen dit aan de andere kant wel. Lees in het volledige artikel 'Kan ik een drone inzetten op een evenement' uit de tweede uitgave van 'Be Prepared' 2017 om de verschillen te ontdekken. 

Meer weten over drones? 

Drones in 101 vragen
Graag meer ontdekken over drones? In het boek 'Drones in 101 vragen' geven De Pauw Evelien, De Roo Rob en Hardyns Wim u praktische informatie inzake regelgeving, gebruik, marktevolutie, etc en legt u uit hoe het dronelandschap er tegenwoordig uitziet.

Klik hier voor meer info <<

 

be prepared magazine nr 2
In het viermaandelijkse magazine 'Be Prepared' worden diepgaande en praktische bijdragen inzake crisisbeheer en noodplanning weergegeven.

Klik hier voor meer info <<

 


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief