Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

En wat als je je echt aan je voornemens kon houden?

Voor velen van ons betekent Nieuwjaar een nieuwe start. We maken ijverig een hele lijst goede voornemens:  gaan fitnessen,  op dieet gaan of wat meer tijd met de kinderen doorbrengen. Dat is voor mij niet anders. Elke januari maak ik een lijst. Maar zaken gedaan krijgen is moeilijk. Een Britse studie met meer dan 3000 mensen toont dat 88 procent hun goede voornemens laat varen. Meer dan  4 op 5 maken geen werk van hun eigen fantastische ideeën. Al na enkele weken geven ze het op.top 10 resolutions

Gelukkig heeft Peter Gollwitzer toch een manier gevonden om onze kans op slagen drastisch te verbeteren.

Wat doe jij op Kerstavond?

Enkele dagen voor de kerstvakantie, vroeg professor Peter Gollwitzer zijn studenten om hulp. Hij vertelde hen dat hij bezig was met een studie over hoe mensen hun vakantie doorbrengen. En om de nodige informatie te krijgen, wilde hij van hen een verslag over hoe ze Kerstavond doorbrachten. Om hiervoor punten te krijgen, moesten de studenten het verslag schrijven en mailen binnen de 48 uren na Kerstavond.

Wat de studenten niet wisten, was dat Gollwitzer helemaal niet geïnteresseerd was in hun bezigheden. Hij wilde uitzoeken hoe mensen omgaan met doelen wanneer er veel afleidingen zijn. En hoe kan dat beter dan door studenten een taak te geven met een krappe deadline tijdens een drukke vakantie?

We hebben er geen tijd voor

De eerste groep studenten kreeg geen extra instructies en mocht meteen gaan genieten van de vakantie. De tweede groep kreeg een extra vragenlijst waarop ze exact moesten invullen waar en wanneer ze het verslag zouden schrijven in die krappe 48 uur.

Beeld je nu in dat je een van die studenten bent. Je komt thuis na een zwaar semester. Het is Kerstmis. Je hebt tijd om bij te praten met familie en vrienden. Een gezellig haardvuur, cadeautjes onder de kerstboom, een huisbereide maaltijd, enkele drankjes, en broers en zussen die je uitdagen voor een Playstation-spelletje. Zou jij dit alles opzij schuiven om je verslag te schrijven?

Waar en wanneer?

Het antwoord? Als je een specifieke tijd en plaats hebt vastgesteld, zou je het waarschijnlijk wel doen. Gollwitzer en zijn onderzoeksteam ontdekten dat bepaalde opdrachten – hij noemt ze 'uitvoeringsintenties' – helpen om actie te ondernemen. In het experiment had de tweede groep een specifiek tijdstip en een specifieke plaats genoteerd waarop ze het verslag zouden schrijven. Bijvoorbeeld “Ik ga het verslag schrijven voor het ontbijt op 26 december in mijn oude kamer.” Van de eerste groep, slaagde slechts 33 % erin om de opdracht op tijd te voltooien. Van de tweede groep die ‘uitvoeringsintenties’ had gebruikt – zij die het tijdstip en de plaats hadden neergeschreven – slaagde 75 % in hun opzet.

Honderden vervolgstudies hebben sindsdien Gollwitzers bevindingen bevestigd: een tijdstip en plaats vastleggen om iets te doen helpt om het effectief gedaan te krijgen. Bovendien werken uitvoeringsintenties nog beter bij een moeilijke uitdaging. Wanneer we een eenvoudige taak hebben en tijd en plaats vastleggen, heb je ongeveer 10 % meer kans op slagen. Maar bij een moeilijke uitdaging verdriedubbelen uitvoeringsintenties onze kans op slagen..

De tip: Definieer duidelijke uitvoeringsintentie voor iedere doelstelling in 2014. Het zal je kans op succes drastisch verhogen.

Geniet van de feestdagen!

Jeroen De Flander, auteur van Strategiehelden

strategiehelden

 

Natuurlijk is het belangrijk om als onderneming een duidelijke strategie te hebben om je doelen te verwezenlijken. Maar wordt die ook uitgevoerd? Jeroen De Flander geeft in het boek Strategiehelden meer dan 250 tips van ervaren CEO’s van BT, Coca-Cola, Lockheed Martin, eBay en vele anderen.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief