Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Dierenarts-spoedarts civiele veiligheid: de juiste ‘One Health’-versterking

In het nieuwste nummer van Be Prepared spreekt Hugues Guyot over de nieuwe opleiding aan de ULiège (formation vétérinarie-urgentiste), compleet nieuw in België.

Want wanneer het gaat over noodsituaties, crisisbeheer, maatschappelijk welzijn en dergelijke wordt de dierenarts vaak over het hoofd gezien. Toch maakt hij meer dan ooit deel uit van de zogenaamde 'One Health'-aanpak van onze samenleving. Hij moet niet alleen dieren redden, maar ook gezondheidscrisissen het hoofd bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan natuurbescherming, zoönoses, de (bescherming van de) voedselketen enzovoort. Hij is als het ware de schakel tussen mens en dier. 

In het buitenland bestonden er al diverse initiatieven of statuten (bv. de vétérinaire sapeur-pompier of VSP in Frankrijk en de Technical Large Animal Emergency Rescue of TLAER in de VS), maar in België ontbrak er nog een breder kader. Daarom hebben verschillende Waalse hulpverleningszones en de Universiteit van Luik de handen in elkaar geslagen om een universitair project te starten. Het resultaat is een nieuwe, gespecialiseerde universitaire opleiding aan de ULiège: de formation de vétérinaire-urgentiste pour la sécurité civile ('dierenarts-spoedarts voor de civiele bescherming'). De opleiding moet dierenartsen helpen bij opdrachten voor de brandweer, de politie of de civiele bescherming waarbij dieren betrokken zijn. Zowel theorie als praktijk komen aan bod en in de toekomst volgt mogelijk nog een officieel erkend statuut op federaal niveau (IBZ), alsook de mogelijkheid om punten permanente vorming te verdienen, erkend door de Ordre des médecins vétérinaires.

Meer weten?

Lees hier het volledige artikel uit het tweede nummer van jaargang 2020 van Be Prepared.

Dit multidisciplinaire tweetalige magazine over noodplanning en crisisbeheer in België brengt vier maal per jaar een mix van zowel diepgaande als heel praktische bijdragen.

ABONNEER U NU OP BE PREPARED


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief