Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De Nutri-Score vanuit juridisch oogpunt: vette kluif of mager beestje?

Het Koninklijk besluit betreffende het gebruik van het logo "Nutri-Score" werd in het Belgische Staatsblad gepubliceerd. Consumenten zullen de komende jaren in de winkelrekken alsmaar meer producten vinden waarop een Nutri-score staat. De score vat met vijf letters, A tot en met E, en vijf verschillende kleuren samen wat de voedingswaarde van een product is. Maar vanwaar komt het en wat zijn de (juridische) gevolgen? 

Het kleurrijke en eenvoudig te lezen label van de Nutri-Score was alomtegenwoordig in het nieuws in 2018. Naar het Franse voorbeeld haast België zich om de Nutri-Score ten behoeve van de consument te introduceren. De Nutri-Score mag dan wel op het eerste gezicht een simpele en vrijwillige ingreep voor operatoren lijken, toch liggen er nog enkele open juridische vraagstukken op de weg. Zo gelden belangrijke kanttekeningen bij het vrijwillig karakter ervan en de mogelijke verstoring van de Europese interne markt. 

Bastiaan Schelstraete en Pieter Vandenheede schreven er een artikel over in het recentste nummer van de Food & Science Law. Deze bijdrage beoogt om voormelde kanttekeningen vanuit een juridisch oogpunt te benaderen en blikt tegelijk vooruit.

» Lees het artikel in FSL


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief