Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De mythe van het multitasken

Bent u ook zo iemand die altijd meerdere bordjes in de lucht houdt? Nooit genoeg aan één project, maar liefst een paar tegelijk? En denkt u dat u een kei bent in het multitasken? Dan kan deze blogpost wel eens een ontnuchtering voor u worden. Multitaskers lijken misschien erg productief, maar in realiteit is het tegengestelde waar.

Wat is multitasken eigenlijk? 

Multitasken toont zich in meerdere gedaantes. Het zou dus zo maar even kunnen dat u er zich onbewust aan bezondigt.

Er zijn 3 soorten van multitasken:

  • U voert 2 (of meer) taken tegelijk uit, zoals vergaderen en ondertussen het nieuws lezen op uw smartphone, telefoneren en autorijden of tv kijken en ondertussen nog een paar e-mails beantwoorden.
  • U hopt van de ene taak naar de andere, zonder dat de eerste af is: bijvoorbeeld wanneer u een artikel schrijft terwijl er een dringende e-mail binnenkomt of u telefoon krijgt terwijl u uw administratie aan het afhandelen bent.
  • U doet 2 verschillende taken snel achter elkaar, zoals van de ene meeting naar de andere lopen zonder pauze tussenin.

Het gaat dus niet enkel om de eerste, meest duidelijke vorm van multitasken. Er zijn ook “subtielere” vormen van multitasken. De kern van het verhaal is dat u op een korte tijdspanne van de ene taak op de andere overschakelt, en uw brein niet de kans geeft om tot rust te komen.

Waarom is multitasken nefast voor uw productiviteit?

Door te multitasken creërt u misschien de indruk dat u veel gedaan krijgt op weinig tijd, maar eigenlijk is het tegendeel waar. Door continu te schakelen, krijgt u net minder gedaan dan uw collega’s die zich op slechts één taak focussen.

Bovendien is multitasken en het continu switchen tussen verschillende taken extra vermoeiend voor het brein. Je hersenen moeten harder werken om zich continu op iets nieuws te focussen en zich aan te passen aan de taak. Meer stress, vermoeidheid en een tragere reactietijd zullen uw deel zijn. En de kwaliteit van wat u doet gaat pijlsnel de dieperik in.

De oplossing ligt voor de hand: één taak kiezen en uw aandacht volledig aan die ene taak schenken. Dat klinkt wellicht eenvoudig, maar dat is het helaas niet. “Singletasken” vergt immers een scherpe focus, iets wat in een wereld vol afleiding helaas een schaars goed geworden is.

Gratis download

Meer tips? Ontvang* gratis ons minimagazine over productiviteit en timemanagement voor juristen. Veel leesplezier! 

Whitepaper productiviteit en timemanagement voor juristen*Vul het formulier in en ontvang het minimagazine gratis in uw mailbox.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief