Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De keuzes van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof bestaat dertig jaar. De invloed van het Hof op ons staatsbestel is in die periode voortdurend toegenomen: vandaag ontsnappen weinig controversiële wetgevende dossiers nog aan een toetsing door zijn twaalf rechters.

Grondwetsbepalingen kunnen niettemin uiteenlopende interpretaties krijgen, en de rechters moeten keuzes maken. Deze keuzes hebben vaak een grote maatschappelijke impact. Maar hoe pakken zij de uitlegging vande Grondwet aan? Welke argumenten wegen op hun beslissing?

In het doctoraat ‘De keuzes van het Grondwettelijk Hof’ stelt Toon Moonen dat het Grondwettelijk Hof, zoals in andere landen, beïnvloed wordt door de argumenten van anderen.

Dat zijn in de eerste plaats de constitutionele oplossingen van andere rechters, maar ook de interpretaties van de Grondwet door de politieke staatsmachten liggen op tafel. En het werk van het Hof houdt daar niet op. De rechters ontwikkelen autonome redeneringen op basis van de methodes die zij kiezen. Hun vrijheid is groot: zelfs de eigen maatschappijvisie van de rechter kan uiteindelijk doorslaggevend zijn voor zijn standpunt.

In complexe dossiers weegt dus een kluwen van expliciete of impliciete overwegingen en argumenten op het resultaat. De rechters hakken knopen door bij het beraad. Wil het Hof zijn legitimiteit in een democratische rechtsstaat maximaliseren, dan moet het zijn publiek ervan overtuigen dat zijn oplossing gebaseerd is op een redelijk aanvaardbare lezing van de Grondwet. Het is in de volledige en eenduidige motivering van hun arresten dat de rechters het verschil moeten maken.

de keuzes van het grondwettelijk hof

 

Meer weten over de keuzes van het Grondwettelijk Hof? Bestel vandaag nog het boek van Toon Moonen (uitgegeven bij die Keure)


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief