Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De houdbaarheidsdatum, een kwestie van de producent, de consument en de retailer

Artikel uit Food, Science & Law door Frank Devlieghere en Mieke Uyttendaele

De wettelijke bepalingen omtrent de houdbaarheidsdatum zijn samen met de bijzondere bewaarvoorschriften vastgesteld in de Europese Verordening 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Wettelijk gezien moet de etikettering van alle voorverpakte levensmiddelen dan ook een houdbaarheidsdatum bevatten. Hierop vormen enkele producten een uitzondering zoals vers fruit, verse groenten, aardappelen, wijn, likeur, alcoholische dranken (met > 10 vol % alcohol), banketbakkerijproducten (bedoeld om geconsumeerd te worden binnen de 24 uur), azijn, keukenzout, suiker (vaste vorm), suikergoedproducten en kauwgom.

Er worden twee soorten houdbaarheidsdata voorzien: de datum van minimale houdbaarheid (Tenminste Houdbaar Tot of THT) of de uiterste consumptiedatum (Te Gebruiken Tot of TGT). De datum van minimale houdbaarheid van een levensmiddel is de datum tot waarop dit zijn specifieke eigenschappen behoudt, mits het op passende wijze wordt bewaard. De THT is dus bedoeld voor producten met een langere houdbaarheid en voor producten waarbij de veiligheid van de consument niet in het gedrang komt wanneer men toch producten consumeert waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is en op de juiste manier werden bewaard. De producent garandeert dat zijn product tot deze datum voldoet aan zijn beoogde kwaliteitskenmerken. Een product na deze houdbaarheidsdatum kan misschien wat minder lekker zijn, doch nog steeds veilig om te consumeren, wanneer het product bewaard werd volgens de etikettering. Veelal, doch niet altijd, zijn dit producten die niet in koeling dienen te worden bewaard zoals chips, koekjes, UHT melk, conserven. Er zijn echter ook THT-producten die in koeling bewaard worden zoals bepaalde verpakte desserts, gefermenteerde vleeswaren, cakebeslag, … .

De uiterste consumptiedatum wordt gebruikt bij levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en derhalve een onmiddellijk gevaar kunnen opleveren voor de menselijke gezondheid korte tijd na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum. Na de uiterste consumptiedatum wordt een levensmiddel daarom als onveilig geacht. Volgens de EUwetgeving betekent onveilig ‘schadelijk voor de gezondheid en ongeschikt voor menselijke consumptie’. Een TGT betreft dus altijd gekoelde producten waarvan de houdbaarheidsdatum en de bewaarvoorschriften wel degelijk moeten gerespecteerd worden door de consument, aangezien na deze de datum de producent niet langer de microbiologische veiligheid van het product kan garanderen. Voorbeelden hiervan zijn gerookte zalm, vers vlees, verse versneden, voorverpakte groenten, versneden gekookte vleeswaren, … .

» Lees meer

FSL

 


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief