Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De Belgische staat in een notendop

Al sinds 1998 maakt het boek 'België voor beginners' studenten en andere geïnteresseerden wegwijs in het Belgische labyrinth. Het boek, dat in 2016 al aan een 17e druk toe was, legt de Belgische staatssructuur eenvoudig en duidelijk uit. Wilt u ook de Belgische landsstructuur doorgronden? Dit is alvast een voorproefje...

De kenmerken van ons staatsbestel:

1. Scheiding der machten

In België geldt zowel voor de federale overheid als voor de gemeenschappen en de gewesten de scheiding der machten. Dat wil dus zeggen dat we de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht hebben. Essenteel hierbij is wel dat elke macht door de andere machten wordt beperkt en gecontroleerd.

> In dit filmpje wordt alles duidelijk.

2. Een monarchie

Aan het hoofd van een monarchie staat een koning die zijn macht krijgt dankzij erfopvolging. Bij een republiek is het staatshoofd een president die verkozen wordt. België is dus een monarchie.

3. Een representatieve en parlementaire democratie

Sinds 1893 is iedereen in België verplicht om te gaan stemmen. De bevolking kiest door welke parlementsleden ze zich voor een bepaalde periode willen laten vertegenwoordigen. Die parlementsleden maken dan de wetten. Dat noemen we een representatieve democratie.

De ministers worden niet verkozen. Het staatshoofd benoemt de ministers. Omdat de regering niet verkozen is, wordt ze gecontroleerd door het verkozen parlement. Dat noemen we een parlementaire democratie.

> Dit filmpje verduidelijkt alles.

3. Een rechtstaat

Een rechtstaat is een staat waar de gezaghebbers de regels moeten respecteren. Regels die democratisch tot stand gekomen zijn en die de fundamentele rechten en vrijheden van de mens respecteren. Over geschillen wordt beslist door een onafhankelijke rechtbank. > Dit filmpje verduidelijkt dit principe.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief