Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Coronaproof of peopleproof? De kip of het ei?

Voorbij Het Nieuwe Werken is meer dan ooit actueel. Gerd Steegmans, co-auteur van het boek Voorbij Het Nieuwe Werken, een dialoogboek, geeft je een inzicht in de vierde hefboom - Bricks - om tot die nieuwe manier van werken te komen. 

"Coronaproof of peopleproof? De kip of het ei?
"

Gerd Steegmans

Waar we voorheen zagen dat het gros van de kenniswerkers op kantoor aanwezig was, vaak in landschapsbureaus die in de beste gevallen aangevuld werden met een soort van stilteruimtes om concentratie-werk te doen, stellen we nu vast dat thuiswerken de voorbije maanden de norm werd. Medewerkers geven aan dat ze thuis toch efficiënter kunnen werken en hun work life-balance beter onder controle kunnen houden. Ze missen wel het sociale contact met de medewerkers op kantoor. Dat kunnen we de eerstvolgende tijd niet meer zonder zorgen garanderen. Althans niet als het management niet de juiste voorzorgen neemt. Het bedrijf corona-proof maken zoals we dat noemen. Plastic scheidingswanden plaatsen, alco-gel ter beschikking stellen, de juiste pijlen op de grond tekenen, eventueel aangevuld met een koortsmeting bij het binnenkomen.

Zullen medewerkers daar gelukkig van worden? Zal die cleane omgeving uitnodigen om met goesting te komen samenwerken? Samenwerken ja, want daar draait volgens mij alles om. Kenniswerkers hebben kunnen proeven van het thuiswerken en zijn tot het inzicht gekomen dat het kantoorleven in principe enkel nog nodig is om “samen werk te doen”. Individueel werk doen mensen het liefst thuis, waar ze zich ten volle kunnen concentreren en geen afleiding hebben van collega’s rond zich die praten of die snel even iets komen aftoetsen. We merkten al voor het corona-tijdperk dat de zogenaamde stilteruimtes die bedrijven inzetten hun doel voorbijschieten omdat mensen gewoon graag bij de kliek zitten om geen nieuwtjes of informatie te missen.

Genius is in the idea, impact however, comes from action – Simon Sinek

Zouden we niet beter zo snel mogelijk inzetten op een collaboration-corona-proof (cc-proof) werkomgeving als beter alternatief voor een zuiver corona-proof werkomgeving? Waar mensen zich veilig voelen om samen te werken, waar medewerkers met plezier hun veilige cocon thuis voor achterlaten? Laat ons niet verder bouwen met de bricks die bedrijven nu al hadden. We moeten een stevig fundament neerzetten, een kader dat volledig cc-proof is. Enkel dan vinden we een cocon voor onze medewerkers dat een goed alternatief is voor het thuiswerken.


 

Voorbij Het Nieuwe WerkenHoe je deze en een aantal andere valkuilen kan vermijden door een goede aanpak van de digitale werkplek, kan je lezen in het deel Tools van het boek "Voorbij Het Nieuwe Werken, een dialoogboek".

 

MEER INFO OVER HET BOEK »


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief