Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Corona is geen excuus om te blijven verkavelen

corona en verkavelen

Dat het coronavirus ongemeen hard toeslaat, hebben we allemaal al met onze eigen ogen kunnen vaststellen. Intussen heeft het virus bij ons bijna tienduizend levens geëist. De impact van dit virus is ongekend. Stilaan herneemt het leven, maar we zijn met z'n allen verslagen: op sociaal, mentaal en economisch vlak. Hoe we deze periode als maatschappij te boven zullen komen? Dat is nog niet duidelijk. De opiniestukken en debatten over de impact op onze maatschappij zijn ontelbaar geworden. Wetenschappers beleven ‘de tijd van hun leven’. Alleen zijn het geen experimenten of onderzoeken, maar is het bittere ernst. En harde realiteit.


Bram Vandromme schreef voor het tweede nummer van STORM een artikel met enkele rake vragen en stellingen rond het inrichten van onze ruimte:

  • Wat met onze ruimtelijke ambities?
    Hoe zullen we onze ruimte invullen in de toekomst? De wijze waarop we onze ruimte inrichten en hoe we wonen, werken, openbare ruimte gebruiken of het openbaar vervoer organiseren, is ook een van de beslissende factoren van hoe vatbaar we als samenleving zijn voor een epidemie van dit kaliber. Of hoe we het beter kunnen vermijden in de toekomst.

  • Planologen en urbanisten, kom uit uw kot!
    Bevragingen tonen nu al aan dat iedereen graag weer zijn ‘huisje boompje tuintje’ wil. En ook de vraag wat er met onze steden moet gebeuren als een gezin slechts een balkon rest bij een lockdown, moet een antwoord krijgen. Hoe zou je een stad, openbare (publieke) ruimte of kantoren kunnen hertekenen? Hoe kunnen we de woonkwaliteit in de stad lockdown-compatibel maken? Het woord is aan jullie, urbanisten.

  • Ruimtelijke verwevenheid moet de toekomst blijven, ook mét corona!
    Functies verweven creëert met voorsprong een maatschappelijke meerwaarde. Het zorgt voor een circulaire economie, bevordert de korte keten, beperkt verplaatsingen en maakt vooral mensen veel gelukkiger. Neen, corona is geen excuus om te blijven verkavelen of maatschappelijke functies in de ruimte van elkaar te blijven afzonderen. Laat ons zorg in de toekomst dus zeker niet verder afzonderen, maar net blijven betrekken in onze maatschappij. Er zijn al heel wat leuke initiatieven zoals bijvoorbeeld Budakitchen in Kortrijk (van zorggroep Heilig Hart) en de verbinding tussen de kinderopvang DoRemy en het woonzorgcentrum Remy in Leuven. Ik mag hopen dat het virus dergelijke initiatieven de mond niet snoert.

Het volledige artikel van Bram Vandromme leest u binnenkort in het tweede nummer van STORM (jaargang 2020). Deze bijdrage hebben we voor u nu al gratis beschikbaar gemaakt op OmgevingPlus.

LEES DE VOLLEDIGE BIJDRAGE » 

Een abonnement op STORM?

STORMHet tijdschrift STORM brengt u vier keer per jaar op de hoogte van alles wat er speelt rond de thema’s ‘Stedenbouw, Omgeving, Ruimtelijke ordening en Milieu’ aan de hand van (korte) toegangelijke artikels.

Als extraatje zal u via het digitale platform OmgevingPlus de nieuwste evoluties op de voet kunnen volgen. Elk geschreven artikel verschijnt meteen in het archief van OmgevingPlus, zo hoeft u als abonnee niet te wachten op de verschijning van het papieren tijdschrift.

JA, IK WIL ME ABONNEREN »


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief