Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Coachend omgaan met politiek spel

Politiek in organisaties heeft een heel negatieve bijklank: het wordt vaak in verband gebracht met ellenbogenwerk, manipulatie, rattengedrag, gekonkel, verborgen agenda’s, roddels, dolken in de rug enz.

Er bestaat echter ook iets als “positieve politiek”: de vaardigheid om de politieke of informele organisatie te benutten om de doelstellingen van de organisatie te realiseren.

Dat wordt wel eens “political savvy” genoemd. In zijn boek Leidinggeven – kracht vanuit onmacht onderscheidt Karl Van Hoey vier niveaus van politieke vaardigheid:

  • Politieke gewaarwording: Informele relaties kunnen je op basis van goodwill en collegialiteit vooruithelpen op het werk. Deze relaties bieden geen garantie op continuïteit.
  • Politieke bewustwording: Je krijgt inzicht in de openlijke en verborgen belangen en benut ze optimaal.
  • Politieke actie: Je houdt je blik voortdurend gericht op de hele informele organisatie en alle belangen die erin spelen. Daardoor word je lid van een coalitie die je kan vooruithelpen binnen de formele organisatie.
  • Politieke impact: Je kijkt voortdurend naar de formele en de informele organisatie tegelijkertijd. Je let bij uitstek op de beweging en dynamiek tussen beide werelden. Je benut macht, ontleend aan de informele organisatie, om formele doelstellingen te bereiken, en om de toekomstige formele organisatie vorm te geven.

 Dominante coalitie

Deze niveaus goed beheersen en idealiter het niveau “politieke impact” bereiken, brengt met zich mee dat je vlot de informele organisatie in kaart kunt brengen, de dominante coalitie kunt tekenen, en de belangen die erin spelen kunt benutten. Steeds om doelstellingen te bereiken in de formele organisatie.

Zo’n dominante coalitie kan er bijvoorbeeld uitzien als volgt:

dominante coalitie

Zodra je “binnen bent”, komt het erop aan belangen in kaart te brengen en te benutten. Daartoe zijn bij uitstek vaardigheden van belang zoals:

  • Actief luisteren
  • Goede krachtige vragen stellen
  • Een sfeer van veiligheid en vertrouwen kunnen opbouwen
  • Assertiviteit wanneer je botst op andere belangen.

Ontdek alles over deze vaardigheden in het boek Leidinggeven – kracht vanuit onmacht.

 

leidinggeven  kracht vanuit onmacht

 Karl Van Hoey is zelfstandig coach, facilitator en consultant. Vanuit http://www.growingleaders.today werkt hij samen met diverse partners. Daarnaast leidt hij de Global Team Coaching Community of Practice bij de International Coach Federation en doceert hij aan een aantal business schools.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief