Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoor wie klopt daar, schepenen ... Over invloed van burgers op het lokaal beleid

Hoe kan je als burger of burgergroepering invloed uitoefenen op het lokaal beleid? Je hebt geen Tips voor burgerparticipatiedirecte politieke beslissingsmacht en zelden beschik je over economische macht.

Maar als burger kan je wel andere hefbomen inzetten:

 • De macht van het getal: hoe meer mensen samen hun belang verdedigen, hoe groter de kans dat het beleid er rekening mee zal houden.
 • De macht van de kennis: goede argumenten maken meer indruk dan enkele slogans. Deskundigheid maakt van een burgergroep een geloofwaardige gesprekspartner.
 • De macht van het woord: wie invloed wil uitoefenen, moet overleggen met het beleid. Een goede, geloofwaardige woordvoerder is goud waard.

Om invloed te kunnen uitoefenen moet je politieke aandacht krijgen voor het probleem. Ernstige problemen van collectieve en maatschappelijke aard waarvoor haalbare en positieve oplossingen aangebracht worden zullen sneller hun weerklank vinden.

Wim Van Roy, coördinator bij De Wakkere Burger, geeft burgergroeperingen nog enkele goede tips om hun invloed te vergroten:

 • Verzamel informatie over het dossier, doe onderzoek ... Lijst argumenten pro en contra van de verschillende scenario’s op. Hou daarbij rekening met het perspectief van verschillende doelgroepen.
 • Gebruik zowel formele als informele kanalen voor inspraak: adviesraden, bewonersvergaderingen … maar ook persoonlijk overleg met beleidsmakers.
 • Blijf realistisch en strategisch. Kies indien nodig voor bijsturing van een plan in plaats van volledig verzet tegen dat plan.
 • Laat je niet doen. Beïnvloeding is een lang proces. Verlies de eigen doelen niet uit het oog.
 • Wacht niet af. Probeer zo vroeg mogelijk betrokken te raken in het beleidsproces.
 • Speel nooit op de man, alleen op de bal. Focus op de inhoud van het dossier, niet op de mensen.
 • Loop niet te hard van stapel en jaag niemand in het harnas. Blijf constructief onderhandelen.
 • Voorkom onduidelijke communicatie naar beleid en publiek. Lieg nooit in de communicatie, dat is dodelijk.

Meer weten? Download hier het volledige artikel.

 Magazine voor Participatie & lokale democratie

Het kwartaaltijdschrift Ter Zake geeft u viermaal per jaar dossiers rond participatie en lokale democratie waarin boeiende thema’s diepgaand worden uitgespit.

U krijgt een mix van visies, opinies, achtergrond en duiding. Maar vooral een beschrijving van goede praktijken, innovatie, nieuwe regels en wetgeving, concrete tips, tools en werkinstrumenten.

Meer informatie over Ter Zake


Lees ook

Ontdek ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief