Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

App in de kijker: Trello

TrelloBeeldvorming tijdens noodsituaties


Goed crisisbeheer start met informatievergaring en beeldvorming. We zien in noodplanning steeds meer digitale tools opduiken om informatie te delen en de coördinatie te verbeteren, denk maar aan het ICMS-platform.

De onlinetools die we het meeste gebruiken, richten zich op onlineconversaties (Slack (zie vorige app in de kijker), Telegram of WhatsApp), maar een andere categorie van tools stelt inhoud en informatie centraal. Hiermee bouwen en delen we een verrijkt beeld dat enkel de relevante informatie bevat. Trello past in deze categorie.

 

D5 en Trello voor omgevingsanalyse


Discipline 5 professionaliseert zich onder meer door in realtime een zicht te krijgen op de noden van getroffenen en betrokkenen. Dit onderdeel van het werkproces crisiscommunicatie noemen we omgevingsanalyse.

Een voorbeeld uit West-Vlaanderen tijdens het salpeterzuurlek in Gistel, maart 2017: door het werk van omgevingsanalisten kon de gouverneur een specifieke ongerustheid bij de bevolking over (huis)dieren detecteren en adresseren. Zo ook bij de aanslagen in Brussel in 2016, waar het ondersteunings- en versterkingsteam Team D5 deze tool gebruikte om het Crisiscentrum te ondersteunen bij het informeren van de bevolking.

Met Trello kunnen teams snel informatiemanagement opstarten en gecoördineerd samenwerken.


Waarom geen document of spreadsheet?

 

  • Realtime samenwerken en informatie delen in team.

  • Relevante foto’s, video’s en links van sociale media delen. Voor beeldvorming in CP-OPS en CC is dit best practice geworden.

  • Informatie verrijken, bv. drag & drop van prioritaire informatie naar boven in de lijst.

  • Van een statisch, individueel rapport naar de voordelen van een interactieve tool.


Trello is een enorm gebruiksvriendelijk onlineplatform. Probeer het zeker eens uit.

Artikel geschreven door: Tim Van Achte, Lid van Team D5. Als adviseur, onderzoeker en developer bij het adviesbureau PM Risk•Crisis•Change (pm.be) is hij gespecialiseerd in het werkdomein Crisis Intelligence (crisisintelligence.org).

Artikel uit Be Prepared – Tijdschrift voor noodplanning en crisisbeheer

Be PreparedElk kwartaal stelt Be Prepared een digitale toepassing of app voor die nuttig kan zijn voor hulpverleners en crisismanagers. Dit artikel over Trello is te lezen in het tweede nummer van Be Prepared. > Meer info.

Dit tijdschrift is het eerste multidisciplinaire tweetalige magazine over noodplanning en crisisbeheer in België. Wil jij je 4 maal per jaar laten verrijken met diepgaande en praktische bijdragen?

> Vraag jouw abonnement aan.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief