Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

“Als het goed is, moet je het zo houden”

goedlevenNaar aanleiding van het 35-jarig bestaan van het tijdschrift spraken redactieleden Marjan Buyle en Anna Bergmans met Edgard Goedleven (78) over het ontstaan van M&L. Zij hadden rendez-vous in Café Gambrinus op de Grote Markt in Leuven. Dat pand ligt het oud-afdelingshoofd na aan het hart vanwege zijn erfgoedwaarde en het werd op 18 februari 2016 voorlopig beschermd als monument. Edgard Goedleven richtte het tijdschrift op in 1981, hij was de eerste voorzitter van het redactiecomité en bezieler van M&L. Onder zijn personeelsleden koos hij een gedreven redactiecomité.

De redactie, toen en nu

redactieHet eerste redactiecomité van M&L bestond uit een trouwe equipe van mensen waarvan ik persoonlijk dacht dat ze een positieve bijdrage konden leveren aan het nieuwe tijdschrift. Het waren allemaal idealisten die bereid waren iets meer te doen dan alleen de ambtelijke verplichtingen. Zij vormden een enthousiaste ploeg, de meeste redactieleden waren geen ambtenaren maar hadden het weinig benijdenswaardige statuut van ‘tewerkgestelde werkloze’. Hun harde werk telde niet mee voor hun pensioen en toch deden ze het, in de eerste plaats uit overtuiging. De redactie had een vuur in zich. Veel gebeurde in de vrije tijd, de Rijkdienst voor Monumenten- en Landschapszorg was in die tijd een heel atypische ‘administratie’.

Vandaag de dag vind je, naast een aantal nieuwe jongere en op een aantal weggevallen leden na, nog verschillende redactieleden van het eerste uur. Die continuïteit in de redactie zorgde voor een opvallende stabiliteit en continuïteit van het tijdschrift. Dat is opmerkelijk. M&L bleef bestaan ondanks de vele administratieve veranderingen in de sector. Het tijdschrift betaalde zich grotendeels zelf maar toch was het niet altijd evident om M&L te blijven uitgeven.

fotomenl2Het tijdschrift

Ik vond het absoluut noodzakelijk om met een tijdschrift naar buiten te komen, anders werk je voor intern gebruik. En om de buitenwereld te bereiken, moet je je boodschap goed verpakken. Dat deden we door te werken met een typerende volbladfoto op de cover. Die trok de aandacht en zorgde voor de herkenbaarheid. Ook de mooie kleurenfoto’s in het tijdschrift waren blikvangers. Tot op vandaag is dat zo gebleven. Maar dat is niet alles: M&L is meer dan alleen ‘praatjes bij plaatjes’.

De naam

Toen er werd gezocht naar een naam, kwam Mark Fierlafijn († 2011) met het geniale voorstel M&L: een herkenbare roepnaam, die nog steeds goed klinkt. In de afgelopen jaren hebben we daar niets aan willen veranderen, ook niet toen de discipline archeologie er in 2004 bijkwam: zij kreeg een plaats in de ondertitel.

Favorietfotmenl

Een favoriet nummer heb ik niet. Ik vond alle nummers boeiend. Natuurlijk heb ik ze niet allemaal volledig gelezen, soms las ik artikels diagonaal, het tijdschrift is zo opgemaakt dat je het vlot kan ‘scannen’. Door de titels, de ondertitels en de samenvattingen te lezen en de foto’s met bijschriften te bekijken krijg je al een heleboel interessante en nuttige info mee. Monumenten en landschappen zijn een dankbaar thema.

Mijn advies voor de toekomst?

Eén van de basisprincipes van monumentenzorg is: “Als het goed is, moet je het zo houden.” Bewaar wat goed is. Op dit gebied zijn we bijzonder ‘conservatief’.

Over het tijdschrift M&L

menlDit artikel is verschenen in het jubileumnummer van het tijdschrift Monumenten en Landschappen, nummer 6 van jaargang 2016.

> Meer info over het jubileumnummer

M&L is het tijdschrift boordevol inspiratie rond monumenten, landschappen en archeologie. Wilt u meer informatie over het tijdschrift? Wilt u zich abonneren?

> Meer info over M&LLees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief