Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Agile software development: wat is Scrum?

Scrum is een framework waarin op een iteratieve, opbouwende manier werkende software wordt geproduceerd door een multidisciplinair team. disciplinair team

De term ‘scrum’ is afkomstig uit de rugbysport en verwijst naar een fase waarin een grote groep spelers de tegenpartij probeert weg te duwen om de bal te veroveren.

Drie pijlers

Er zijn drie pijlers die de fundamenten vormen van elke implementatie:

  • Transparantie zal garanderen dat alle aspecten die het resultaat van het proces beïnvloeden, zichtbaar worden. Dat wil zeggen dat als iemand merkt dat iets is afgewerkt, dat ook moet voldoen aan de ‘definition of done’
  • Continue inspectie van alle aspecten van het proces om afwijkingen in het proces te ontdekken
  • Aanpassing moet worden doorgevoerd als tijdens de inspectie een afwijking wordt waargenomen die ervoor zorgt dat het product niet acceptabel zal zijn. Dat die aanpassing zo snel mogelijk gebeurt, is cruciaal voor het succes van het project

In het algemeen, wanneer teams met Scrum starten en het correct toepassen, is er een toename van de kwaliteit van de producten die worden afgeleverd. Managers rapporteren dat de productiviteit in Scrum met 73 % stijgt en de kwaliteit met 58 %. Daarnaast constateren ze dat het 84 % makkelijker wordt om verandering toe te passen.

Iteratieve ontwikkelperioden

Wanneer we software willen ontwikkelen door Scrum te gebruiken, is de levensloop opgesplitst in iteratieve, kleine ontwikkelperioden, de ene na de andere, van het begin tot het einde van het project. Elk van die iteratieve ontwikkelperioden levert aan het eind werkende software op.

Een lijst van requirements, opgenomen in de product backlog, vormt de ruggengraat van het scrumproces. Binnen elke iteratie is er een dagelijkse inspectie (daily Scrum), waarin de individuele teamleden elkaar ontmoeten om elkaars activiteiten te inspecteren en nodige aanpassingen door te voeren.

Werkwijze

Scrum werkt als volgt: bij de start van een iteratie, sprint genaamd, bekijkt het team wat het moet doen aan de hand van het product backlog. Uit die product backlog selecteert het team wat het denkt te kunnen omzetten in een bruikbaar product en plaatst dat in een zogeheten sprint backlog. Het team krijgt dan het vertrouwen om aan het product te werken tijdens de huidige iteratie. Aan het einde van de iteratie zal het team de resultaten presenteren aan de stakeholders, zodat zij het product kunnen inspecteren en aanpassingen kunnen doen aan het project. Het team zal ook de afgewerkte iteratie en alle aspecten die ermee te maken hebben evalueren, om zo het proces, de werkwijzen en zichzelf te verbeteren.

projectleiderschap
Wat moet je weten als je als student in de IT-sector begint? En wat zijn voor een developer de belangrijkste troeven om door te groeien naar de positie van projectleider?

In het boek Projectleiderschap deelt Kenneth Van Rumste zijn ervaring via een mix van theorie, weetjes en praktische tips die elk softwareproject naar een hoger niveau tillen. Het is niet alleen een leidraad voor beginners, maar ook een maatstaf om verbeteringen aan te brengen in bestaande projecten.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief