Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Het advocatenkantoor van de toekomst

Er is heel wat aan het bewegen in de advocatuur. Op verzoek van minister van Justitie Koen Geens buigt een groep experten zich over de hervorming van het beroep. Ook binnen de beroepsgroep zelf maken advocaten al langer werk van een herdefiniëring van hun kerntaken. Onder meer de toegenomen digitalisering zet de invulling van het beroep en het verdienmodel van de advocaat stevig onder druk.

Het einde nabij?

De Schotse professor Richard Susskind stelde jaren geleden al in ‘The End of Lawyers?’ dat de digitalisering een transfer van heel wat werk van advocaten naar andere beroepsgroepen zou inhouden.

Anno 2018 is die voorspelling zich volop aan het realiseren. Daar waar de advocaat vroeger een monopolie had op juridische expertise, is steeds meer juridische informatie via het internet vrij toegankelijk voor iedereen. De kennisasymmetrie wordt kleiner met de dag.

Bovendien zijn advocaten al lang niet meer de enige dienstverleners die juridische informatie verstrekken of advies geven. Boekhouders, consultants, verzekeringsmakelaars en professionele organisaties zijn al wel langer op de markt actief. En in de nabije toekomst zullen ook heel wat (bestaande en nieuwe) bedrijven zich op de markt van het juridisch advies begeven. Verwacht wordt dat ze heel laagdrempelig en tegen goedkope tarieven juridisch advies zullen verlenen. Ook vanuit de hoek van freelance consultants, interims en legal project managers kan concurrentie verwacht worden.

Automatisering dringt ook door in de interne verwerking van data. Robots nemen in toenemende mate (gestandaardiseerde) taken over. Dat dat geen ramp hoeft te betekenen voor de advocatuur, leest u in deze blogpost. Het impliceert wel dat de advocatuur zich in zekere zin moet heruitvinden. Wil een kantoor de referentie blijven in juridische dienstverlening, dan zal het de nadruk steeds meer moeten leggen op de intelligente tussenkomst en maatwerk door de advocaat.

De juridische markt in beweging

Kantoren die zich grondig willen voorbereiden op de shift in de markt, beginnen best te investeren in technologie om straks de evolutie te kunnen bijbenen.

Maar er is meer op til dan alleen technologische disruptie. De budgetten voor juridisch advies van heel wat bedrijven stagneren of krimpen en de druk op het uurtje-factuurtje-model neemt alsmaar toe. Bovendien zoeken diezelfde bedrijven vaak juridische oplossingen buiten de rechtbank, wat vaak als een dure en tijdrovende oplossing gezien wordt. En laat net die rechtbank de ene plek zijn waar de advocaat tot nog toe nog zijn of haar monopolie kon laten gelden.

Kantoren moeten op zoek naar nieuwe verloningsvormen, abonnementsformules (“retainers”) of overeenkomsten met ereloonplafonds. Dat vraagt op zijn beurt een nauwkeurige inschatting van overhead en andere kosten en een goede grip op kantoormanagement. En dat ligt niet voor elk kantoor zomaar voor de hand.

De advocatenkantoren die het in de toekomst goed zullen doen, zijn de kantoren die op die veelheid aan evoluties een passend antwoord zullen vinden. En u, hoe schat u de toekomst van uw beroep in?

Gratis download

Meer lezen over de veranderende juridische wereld? Ontvang* gratis ons minimagazine over innovatie in de advocatuur. Veel leesplezier!

Whitepaper innovatie in de advocatuur*Vul het formulier in en ontvang het minimagazine gratis in uw mailbox.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief