Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Welk advies geef je een ambitieuze manager?

1. Leer luisterenThumbs up

Iedereen heeft bepaalde overtuigingen en ideeën. Als manager is het jouw taak om die allemaal te verzamelen en, samen met het team, te kneden tot een gemeenschappelijke visie. Dit werkt alleen wanneer je in staat bent om op te pikken wat er in de hoofden van anderen zit. Om dit te doen moeten medewerkers openlijk durven uitkomen voor hun mening – en moet jij die begrijpen én er iets mee doen. Leer je ego opzij zetten, want het is een stuk gemakkelijker om te zeggen: “Ik ben de baas en vanaf vandaag doen we alles als volgt”, in plaats van te luisteren naar anderen.

2. Draai eens mee in een HR-functie

Verschillende succesvolle bedrijven gebruiken al een tijd een rotatiebeleid om jonge managers even te laten meedraaien in verschillende functies, waaronder ook HR. Zo maken ze kennis met personeelsprocessen zoals beloning, talentmanagement, prestatiemanagement en hun inherente moeilijkheden. Deze ervaring vormt een goede basis als ze later betrokken zijn bij de HR-strategieontwikkeling.

3. Werk eerst aan je basisvaardigheden

Bouw eerst je algemene managementvaardigheden op, zoals coaching en communicatie, voordat je een dure leiderschapsopleiding volgt. Je hebt deze basisvaardigheden de rest van je leven nodig, en je zal later blij zijn dat je erin investeerde aan het begin van jouw carrière.

4. Coach en laat je coachen

Coachen is het allerbelangrijkste element in teammanagement. Stevige coahcingvaardigheden helpen je om het team en elk individu de noodzakelijke feedback te geven om zo de prestaties naar een hoger niveau te tillen. Jammer genoeg begrijpen heel wat managers niet waar coaching echt om draait. Investeer tijd en inspanningen om het je eigen te maken en een stijl te ontwikkelen die bij jouw persoonlijkheid past. Zorg ervoor dat je zelf ook een coach hebt. Ik ben een groot voorstander van externe coaches die je een andere kijk geven op de organisatie.

Wat zijn jouw ervaringen bij het leiden van een bedrijf? Is het belangrijk om als manager ook je personeel te coachen? Discussieer mee op onze Facebook-pagina.

strategiehelden

 

 

Strategiehelden is het eerste how-to boek voor succesvolle strategie-uitvoering. Jeroen De Flander biedt je een compleet overzicht van alle aspecten die cruciaal zijn om elke strategie tot een groot succes te maken. Dat doet hij in klare taal, met meer dan 250 praktische tips en suggesties van senior executives (BT, Coca-Cola, eBay enz.). Bij het boek zijn 27 instrumenten en schema’s als download beschikbaar.

 


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief