Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Aan welke voorwaarden moet een drone voldoen?

U heeft een drone aangekocht. Maar wat nu? Kunt u direct beginnen? Vooraleer u aan de slag kan gaan met uw drone, zijn er enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Rob De Roo, Evelien De Pauw en Wim Hardyns geven u alvast enkele voorbeelden:

1) Uw drone moet ingeschreven zijn. Dit is ofwel op de naam van de exploitant of de bestuurder. De eigenaar hoeft namelijk niet altijd de bestuurder te zijn. Het DGLV zal op basis van de checklist voorwaardeninschrijving in het luchtvaartuigregister een inschrijvingsbewijs afleveren. De drone zal op dat moment voorzien moeten worden van een inschrijvingskenmerk (een soort van nummerplaat) dat zichtbaar aangebracht moet worden en kenbaar is voor iedereen.

2) Bij het gebruik in een klasse 1B-operatie moet het toestel worden goedgekeurd en een Certificaat van Overeenstemming krijgen. De goedkeuring van het toestel rust op de fabrikant. Bij een goedkeuring hoort een vlieghandboek, een veiligheidsanalyserapport en een onderhoudshandboek. De goedkeuring blijft gelden voor de levensduur van het toestel zolang er geen wijzigingen worden aangebracht die een invloed hebben op de prestaties.

3) En ten laatste mag de radiocommunicatie die aan het toestel verbonden is, alleen gebruik maken van de frequenties en bijbehorende vermogens die door het BIPT goedgekeurd werden. Verder moet de drone uitgerust zijn met een navigatie-instrument dat de precieze locatie van de drone zal aangeven.

Geïnteresseerd in meer informatie omtrent drones?

Drones in 101 vragen


Neem dan snel een kijkje in het nieuwe boek 'Drones in 101 vragen' van De Roo Rob, De Pauw Evelien en Hardyns Wim. Het is een praktische pocket gids waarin drones in ruime zin uitgebreid besproken worden. Dit zowel voor de professionele als de recreatieve gebruiker.

> Meer info over het boek Drones in 101 vragen 


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief