Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

9 weetjes over asbest

Wist u dat...

1. de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij  (OVAM) schat dat er jaarlijks meer dan 250.000 kg asbeststof in onze omgevingslucht komt door het – verweerde – aanwezige asbestmateriaal.

2. we in Vlaanderen de wereld rond kunnen met de ondergrondse nutsleidingen waarin 9-wist-je-datjes asbestasbest verwerkt zit. Tot maar liefst 40.000 kilometer, zo wordt geschat.

3. er zonder asbest jaarlijks 1.000 minder gevallen van longkanker in ons land zouden kunnen zijn. 

4. er een lange tijd zit tussen een blootstelling aan asbest en het ziek worden ervan. Algemeen wordt aangenomen dat deze periode twintig tot vijftig jaar kan zijn, of zelfs nóg langer. 

5. het inademen van één asbestvezel kan volstaan om er ziek van te worden.  

6. er in ons land elke dag minstens drie mensen sterven door een blootstelling aan asbest. 

7. er vandaag geen wereldwijd verbod is op het ontginnen en verwerken van asbest. In grote delen van de wereld is het ontginnen, produceren en gebruiken van asbestvezels nog altijd een erg bloeiende en winstgevende industrie. 

8. er per school gemiddeld 17 ton asbest aanwezig is en het 50.000 euro kost om het te verwijderen. 

9. een woning of gebouw van bouwjaar 2001 of eerder altijd asbestverdacht is.

 

Bent u getriggerd door dit onderwerp en wil u er nog meer over weten?

Boek AsbestHet boek Asbest is een werk waarin inzicht wordt gegeven in de historiek maar waar vooral ook praktische tips en do’s-and-don’ts met betrekking tot asbest in staan.

Bestel het boek >>

Bent u niet zo’n lezer maar wel even geïnteresseerd? Kom dan op 22 oktober 2019 naar de opleiding Asbest: een juridisch en praktisch overzicht in het VAC Gent. Er zal antwoord gegeven worden op alle mogelijke vragen die rond asbest kunnen opduiken. Ook gaat de opleiding in op vele recente wijzigingen, zoals de opstart van het asbestafbouwbeleid in Vlaanderen of de aanpassingen van het Asbestfonds.

Schrijf u hier in voor de opleiding >>


Lees ook

Ontdek ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief