Wij wensen u de nodige moed en sterkte om deze moeilijke periode door te komen. Ontdek hier welke maatregelen we nemen in de strijd tegen het coronavirus.
6 uitgangspunten bij coachen met duurzame impact
Coaching is de strategie bij uitstek om duurzame impact te kunnen geven. Maar niet de enige. Naast coaching bestaan er ook andere strategieën zoals advies, mentoring, feedback en sturen. Het is niet de bedoeling dat je alle strategieën door elkaar mixt. Maar wanneer ze samen met coaching in dezelfde conversatie voorkomen en je ze doelbewust afwisselt, zal dit ook duurzame impact met zich meebrengen.
Duurzame impact geven = coachen
Coaching is het duurzaam doen groeien van coachees opdat zij zelf hun eigen professionele of persoonlijke doelstellingen zouden realiseren.
Veel onmacht inzake impact wordt veroorzaakt doordat je "tegen beter weten in” tegen je relaties blijft zeggen wat ze moeten doen (bv. “Volg a.u.b. de nieuwe strategie”, “Coach a.u.b. je medewerkers”). Terwijl je bij de vaststelling dat dat niet gebeurt, veel beter zou vragen hoe dat precies komt, en wat ze nodig hebben om dat wel te doen. En vervolgens te luisteren naar wat zij zeggen.
Op je behoefte tot duurzame impact geven aan je relaties is inderdaad geen enkel antwoord krachtiger dan ze te coachen (het omgekeerde geldt ook: op de mogelijke behoefte van je relaties om duurzaam doelstellingen te realiseren, is geen enkel antwoord krachtiger dan … gecoacht te worden).
Jouw 6 uitgangspunten als impactgever of coach
Er zijn een reeks overtuigingen die effectief en productief gebleken zijn tijdens het coachen en vooral voor het duurzaam maken ervan:
- Falen bestaat niet; er is alleen feedback
Een fout louter als fout benoemen leidt vaak genoeg tot schuldvragen en “stilstand”. Feedback houdt je in het proces. - Mensen beschikken over de bronnen die nodig zijn om hun doel te realiseren
Met bronnen bedoelen we potentieel. Bekwaamheden, manieren van doen, emoties, ondersteunende overtuigingen, kunnen benoemen en bevragen, (zelf-)vertrouwen hebben, kennis, kunde, talenten enz. Dat houdt ook in: leren van anderen wat je zelf (nog) niet hebt, of bouwen in jezelf vanop iets anders dat er al wel is. - Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie
Hoe destructief gedrag soms ook kan zijn, de intentie die het “stuurt” is steeds positief. - Mensen maken de best mogelijke keuze op het moment dat ze deze moeten maken
Er is altijd een (andere) keuze. En niet kiezen is ook een keuze.
Ook al zie je, hoor je, voel je niet meteen andere mogelijkheden, ze zijn er wel. Het volstaat om een situatie vanuit drie verschillende standpunten te bekijken (jijzelf, de andere, en een derde observator). - De kaart is niet het gebied
Je subjectieve waarnemingen en percepties vormen je “landkaart”. Die stelt je in staat je weg te vinden, maar ze is niet het gebied. En uiteraard kun je als mens niet anders dan te handelen vanuit je subjectieve waarneming, dus vanuit je landkaart. De betekenis die je aan je ervaring geeft, is je kaart. Je zintuiglijke waarneming zelf is het “gebied”. - Coaching optimaliseert prestaties
Je prestatie is steeds een “verschil” dat hier “voor en na” coaching mooi wordt weergegeven door John Whitmore:
Ontdek het boek Impact in actie
Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe je impact duurzaam maakt. Centraal daarbij staat “leiderschap in conversaties” als vereiste competentie. Karl Van Hoey en Jean-Claude Lecoyer reiken in dit boek zeer concrete strategieën, hulpmiddelen en instrumenten aan om dat leiderschap onder de knie te krijgen.
'Impact in actie' is bovendien doorspekt met boeiende en authentieke getuigenissen van (bekende) mensen met wie de auteurs hebben samengewerkt.