Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De 5 regels van duurzaam leiderschap

In de turbulente tijden waarin we leven, wordt leiderschap steeds belangrijker. Tegelijkertijd lijkt leiderschap door een crisis te gaan, omdat het amper de snel veranderende wereld kan bijbenen. Als leidinggevende staat u vandaag voor een heuse uitdaging: hoe kunt u uw bedrijf, organisatie of gemeenschap duurzaam leiden? De sleutel ligt in onverwachte hoek: uw karakter. Duurzaam leiderschap is namelijk verankerd in uw menselijkheid en in uw karakter, de enige bron van duurzaamheid in een wereld van verandering. Maar hoe houdt u als leider uw karakter overeind en uw leiderschap duurzaam? Het antwoord ligt in deze 5 basisregels.

Regel 1: baseer leiderschap op karakter, verankerd in menselijkheid

Een leider is een leider om wie hij of zij is, niet omwille van ervaring of bepaalde vaardigheden. De neiging bestaat om leiderschap te gaan enten op autoriteit en/of competenties, maar dat is geen duurzame formule. Menselijke karaktertrekken als inlevingsvermogen, rechtvaardigheid, mildheid dragen wel bij tot duurzaam leiderschap.

Regel 2: integreer stakeholders

Er zijn drie belanghebbenden betrokken bij duurzaam leiderschap: uzelf, uw team en de bredere context (de organisatie en de maatschappij). Op elk van die drie niveau’s moet u als leider belangrijke afwegingen maken. Op het niveau van “uzelf” vraagt u zich af: ‘Hoe creëer ik beweging?’, ‘Hoe hou ik evenwicht?’ en ‘Hou ik het vol?’. Diezelfde vragen dient u ook te stellen op de niveaus van de andere stakeholders.

Regel 3: balans - loslaten en vasthouden

Een goede leider beslist hoe en wanneer hij of zij zaken los kan laten en hoe en wanneer hij of zij zaken moet vasthouden. Een lastige afweging, die zelfvertrouwen en vertrouwen vergt. Maar eens u het evenwicht gevonden hebt, ondervindt u talrijke voordelen. U bent niet langer de bottleneck van bepaalde processen. Het is duidelijk voor uw teamleden wat ze zelf kunnen beslissen en wat niet. U hoeft niet alles te controleren. U creëert ruimte voor anderen om te groeien. U maakt ondubbelzinnig duidelijk wat belangrijk voor u is.

Regel 4: focus op de duurzame driehoek van leiderschap

Als leider moet u drie zaken nauwgezet in het oog houden: waarden, vooruitgang en uitzonderingen.

  • Waarden geven leiderschap stabiliteit. Hoe meer coherent uw persoonlijke waarden zijn met die van uw organisatie, hoe duurzamer uw leiderschap.
  • Uw rol als leider is zorgen dat vooruitgang mogelijk is door mensen in beweging te krijgen. Door te focussen op de vooruitgang op zich en niet op de manier waarop die wordt gerealiseerd, creëert u een meerwaarde voor uzelf, uw team en de organisatie.
  • Uitzonderingen zijn incidenten die de competentie van een teamlid overstijgen of die ervoor zorgen dat er wrijving is tussen doelen en waarden. Uw uitdaging als leider bestaat erin om zo’n situaties aan te grijpen als een opportuniteit om iemand te helpen bij zijn of haar ontwikkeling en om het project vooruit te helpen.

Regel 5: uzelf overbodig maken

Leiderschap is pas duurzaam als u zo veel mogelijk loslaat en zo weinig mogelijk vasthoudt. Als u zich zo bescheiden mogelijk opstelt en zelfs overbodig maakt in de meeste gevallen. Als u ervoor zorgt dat de mensen in uw team zo veel mogelijk zelf doen wat nodig is. Bescheidenheid, nederigheid, zelfrelativering: stuk voor stuk eigenschappen die een succesvol en duurzaam leider zich eigen maakt.

 

Verder verdiepen in dit bijzonder boeiende thema kan in het boek ‘Duurzaam leiderschap. Hoe leiden in een VUCA-wereld’ van David Ducheyne.

HR in de advocatuurLees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief