Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

3 kleine ingrepen voor een productievere werkdag

In een vorig artikel van deze reeks doorprikten we de mythe van “timemanagement”: tijd laat zich vooralsnog niet beheersen, tot spijt van wie ’t benijdt. Nochtans blijkt de nood aan het productief invullen van de werktijd ook voor advocaten in een hedendaags kantoor bijzonder groot. En dat is niet iets dat zomaar gebeurt: dat vraagt een doordachte strategie. Een typische valstrik in deze context is dat er systemen ingezet worden die te ingewikkeld zijn om vol te houden. Productiviteit hoeft nochtans niet ingewikkeld te zijn. In dit artikel zetten we u alvast op weg met 3 kleine en eenvoudige ingrepen met grote impact.

1. Eat the frog

“If you eat a frog first thing in the morning, the rest of your day will be wonderful.”

De kikker waarover Mark Twain het heeft in dit citaat is de meest onaangename, afschuwelijke taak in uw to-dolijstje. De taak die wellicht al even meegaat op het lijstje, maar die u telkens – al dan niet bewust – doorschuift naar de volgende dag. Door die eerst en vooral aan te pakken, verlost u zichzelf van de taak én van het onaangename gevoel dat u boven het hoofd hangt. U bent nu helemaal klaar om andere taken aan te pakken – en die lijken plots een pak gemakkelijker.

2. Vermijd afleiding

De vijand van productiviteit is afleiding. Met name wanneer u werk verricht dat uw volle focus vereist (zoals conclusies schrijven of diepgaand opzoekwerk verrichten), is elke afleiding nefast. Elk telefoontje, elke melding op uw smartphone, elke onderbreking door een confrater die u iets komt vragen veroorzaakt een onderbreking van uw flow. Bovendien duurt het tot 20 minuten vooraleer uw brein de aandacht weer ten volle kan richten op de taak waarmee u bezig was.

Blokkeer daarom tijdsblokken in uw agenda waarin u duidelijk maakt aan uw medewerkers dat u niet gestoord wenst te worden.

3. Cluster gelijkaardige taken

Om diezelfde reden is het een goed idee om gelijkaardige taken te clusteren. Beter dan tussen de werkzaamheden door een factuur te betalen of uw tijdsregistraties aan te vullen om een gat van 10 minuten te vullen is het om die taken te groeperen. Een uur per week voorzien om al uw facturen te betalen bijvoorbeeld. Twee keer per dag een half uur in uw e-mail inbox doorbrengen in plaats van die de hele dag te laten openstaan. En ga zo maar door.

Zo vermijdt u dat uw hersenen continu van taak en van context moeten wisselen, wat met een verlies aan productiviteit gepaard gaat.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief