Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

25 grondwetspecialisten eisen een coronawet

De Grondwet en coronaVorige week hebben 25 grondwetspecialisten hun kritiek geuit op de regering en de Raad van State. Ze wezen op een gebrekkige juridische basis voor het ­ministerieel besluit van zondag 1 november dat de coronamaatregelen in de samen­leving verscherpt.

De Grondwetsspecialisten zijn het erover eens dat de huidige werkwijze in strijd is met de grondwet. Volgens de grondwet beslist het parlement zelf over ingrijpende beperkingen op grondrechten. De Raad van State aanvaardt nu echter dat één minister maatregelen neemt die onze grondwettelijke vrijheden en rechten drastisch beperken. Nochtans was de wetgeving waarop de regering zich beroept, helemaal niet bedoeld voor deze langdurige en drastische inperkingen.

De groep grondwetspecialisten doen een oproep om een coronawet goed te keuren die de regering een duidelijk kader biedt. Een belangrijk aspect van onze democratie is dat beperkingen van onze rechten en vrijheden worden besproken en afgewogen in een open en publiek parlementair debat.

Bron: Maandag 2 november 2020 De Standaard en Dinsdag 3 november 2020 De Standaard

Regelgeving in tijden van corona: hoe buigzaam is het recht?

Begin december verschijnt het vierde nummer van TVW (jaargang 2020). Dit nummer is volledig gewijd aan regelgeving in tijden van corona. U kan er deze bijdragen lezen:

  • Bijzondere machten tijdens een pandemie: analyse en evaluatie van de wetten van 27 maart 2020 - Toon Moonen en Jonas Riemslagh
  • Crisisbeheer per Ministerieel Besluit - Patricia Popelier
  • Toekenning, uitoefening van en toezicht op bijzondere machten binnen de deelstaten: gecontrasteerde praktijken om het hoofd te bieden aan de eerste golf van de COVID-19 pandemie - Frédéric Bouhon en Emmanuel Slautsky
  • Crisiswet à la flamande: het nooddecreet - Daan Bijnens en Jan Theunis
  • Corona op lokaal niveau: de juridische mogelijkheden en grenzen van een lokaal coronabeleid - Liesbeth Todts
  • De bevoegdheidsverdeling en de coördinatie tussen de bevoegde overheden in de strijd tegen de COVID-19-pandemie - Jeroen Van Nieuwenhove en Patricia Popelier
  • De rol van de afdeling wetgeving van de Raad van State in de COVID-19-pandemie - Jeroen Van Nieuwenhove
  • Wetgevingsprocedure aangetast door corona of immuniteit opgebouwd? - Michiel Elst en Pieter Dirck G. Caboor
  • Corona en lokale besluitvorming - Brecht Warnez
  • Coronaterminologie - Karl Hendrickx

Wilt u dit nummer graag ontvangen? Abonneer u dan nu nog met 20 % korting op deze jaargang dankzij de promotiecode TVW20.

Over het Tijdschrift voor Wetgeving

TVWTVW is een uniek vaktijdschrift voor wie regelmatig te maken heeft met regelgeving. De rechtsregel is de eerste bron van het recht, maar ook de kwaliteit van regelgeving is steeds belangrijker. Het tijdschrift speelt hierop in met actuele en uiterst relevante doctrinebijdragen over wetgeving.

Abonneer met promocode TVW20 en ontvang 20% korting.

MEER INFO


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief