Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

#STARTIP: 13 vragen bij de keuze van een investeerder

investeerder

 

Bart Vanhaeren stelt in zijn boek Get up, Start-up dat iedereen die met economie bezig is, kan vaststellen dat het aantal actoren en initiatieven rond start-ups de jongste jaren enorm is gestegen. Incubatoren, acceleratoren, venture capitalists* (kortweg VC’s) of durfkapitaalverstrekkers, business angels* of informele durfkapitaalverstrekkers, ... Vanaf 2014 en nog meer sinds 2015 kenden die een enorme boost:

  • Steden als Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven hebben een hele start-up community uitgewerkt, of werken eraan. Er zijn de spin-offsuccessen van imec en van onze diverse universiteiten in Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven.
  • Banken kwamen met eigen incubatoren, zoals KBC met Start it @kbc. Specifieke investeringsfondsen werden opgericht, zoals Smartfin dat zich specifiek op de fintechsector richt. Bestaande investeringsfondsen zoals Volta Ventures, LRM, Capricorn, de Gimv en Qbic kregen een pak meer media-aandacht en zijn gekend bij elke start-up die die naam waardig is.
  • Ook grote bedrijven hebben initiatieven genomen rond start-ups. Telenet bijvoorbeeld richtte Telenet Kickstart op, een incubator die in 2016 toetrad tot het Start it @kbc-netwerk. Daarnaast klinken namen van grote buitenlandse VC’s zoals Index Ventures alsmaar bekender in de oren.
  • Er zijn nieuwe ecosystemen opgericht waaronder bijvoorbeeld B-Hive (het vroegere Eggsplore), het fintech-initiatief van ondernemer Jurgen Ingels (ook oprichter van Clear2Pay) en Wim de Waele, ex-CEO van iMinds.
  • Verder zijn er de vele initiatieven van o.a. Startups.be, Netwerk Ondernemen, Leuven MindGate, VOKA, Bryo, BAN (Business Angels Netwerk Vlaanderen), PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) en van provincies zoals Limburg en West-Vlaanderen die zelfs een radiocampagne lanceerden om start-ups aan te trekken. Te veel om alles op te sommen.

Het relationele aspect: denk na met wie je in zee gaat

 

“Geld ophalen is als een spelletje verleiding.”

Dit zei Fred Destin in een interview met De Tijd in de marge van het Gentse LevelUpevent (juni 2016). “Durfinvesteerders willen verliefd worden op jou en je onderneming. Daar gaat het in deze business om: mensen die een relatie aangaan met andere mensen”. 

Als je met business angels en VC’s praat, dan is dat relationele aspect erg belangrijk. Je gaat als start-up, zoals Destin het aanhaalt, een ‘relatie’ aan met de investeerder. Een relatie werkt in twee richtingen. Net als in een huwelijksrelatie. Als het fout gaat, is het nooit de schuld van één partner alleen. Maar het helpt natuurlijk als je op voorhand nadenkt over de keuze van je partner.

Het is uiteraard niet evident. Als start-up denk je bij de start van je allereerste fundingavontuur dat de wereld aan je voeten ligt. Er volgen interessante gesprekken. Je krijgt het gevoel dat je de investeerders voor het uitkiezen hebt. Maar dan volgt een eerste ontgoocheling, een tweede, enzovoort. En als de nood het hoogst wordt, ga je logischerwijs toegevingen doen (waardering, voorwaarden) om zeker niet in geldnood te komen.

Bezint dus eer ge begint en denk grondig na over deze volgende vragen bij de keuze van een investeerder.

Vragen die je als start-upoprichter moet overwegen bij de keuze van een business angel en zeker bij die van een venture capitalist (of andere investeerder):

  • Heeft deze investeerder echt de nodige kennis en expertise om op het vlak van ‘menselijk kapitaal’ een toegevoegde waarde te betekenen?
  • Hebben ze een netwerk waarvan ik kan gebruikmaken (sociaal kapitaal)?
  • Wat is hun trackrecord in de sector waar ik actief ben?
  • Hebben ze bedrijven helpen groot maken?
  • Wat zijn de ervaringen en de kwalificaties van de partners (in het geval van VC’s)?
  • Welke partner gaat zich met ons bezighouden?
  • Wat is hun reputatie?
  • Hoe groot is hun fonds/middelen?
  • Kunnen ze volgen in volgende rondes en is hun netwerk voldoende groot in de markt waar ik mijn volgende kapitaalsronde wil doen?
  • Vanaf welk bedrag investeren ze normaal gezien? Tot hoeveel investeren ze?
  • Welke geografische coverage hebben ze?
  • Wat zijn hun criteria?
  • Is er een voldoende persoonlijke ‘match’? Kan ik hiermee een langetermijnrelatie uitbouwen?

 

* Business angels en venture capitalists (VC's) zijn durfkapitaalverstrekkers, die veelal investeren in bedrijven met een onvoorspelbare toekomst, vaak beloftevolle startende of
snelgroeiende ondernemingen.

 

Meer lezen? 

Vraag Get up, Start-up hier aan »

getupstartup

 


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief