Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wat mensen nodig hebben om te kunnen werken vanuit hun krachtbron

Nog te veel organisaties doen hun taakverdeling enkel op basis van vaardigheden en
competenties. Werkkrachten worden ingezet op wat ze goed kunnen en waarvan ze dat ook al bewezen hebben. Competentiemanagement heet dit. Elk bedrijf zou naar een combinatie moeten toewerken om competentiemanagement te verweven met talentmanagement. Dit is dé aanpak voor het terugschroeven van retentie, het verlagen van uitvallen door burn-outs. Een systeem waarbij elke medewerker zijn vaardigheden en competenties mag/kan inzetten in de organisatie, maar ook de kans krijgt om zijn talenten te ontwikkelen.

Er zijn enkele randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden om aan talentenontwikkeling te kunnen doen. Er zijn heel veel verschillende factoren die ervoor zorgen dat mensen niet in staat zijn om te leven volgens hun talenten. Jij ziet potentieel in hen, maar zelf zien ze het niet, kunnen ze het niet zien of hebben ze het lef niet om het te tonen. Zo blijft er heel wat potentieel verborgen. Wel, jij als manager, coach, of leidinggevende kan hen helpen om aan de slag te gaan met hun talenten zodat ze de juiste weg inslaan naar blij werken. Wil jij het potentieel mee helpen naar buiten te brengen, dan dien je wel nog met een aantal factoren rekening te houden. Deze criteria geven je alvast een duidelijk beeld van wat je nodig hebt.

Vertrouwen in het leven

Een positieve mindset kan je ontwikkelen, dat kan door bijvoorbeeld affirmaties te gebruiken. Hoe vaker we een gedachte hebben, hoe meer we daarin geloven en hoe meer het zich in ons leven zal manifesteren. Daarom is het belangrijk dat deze positief zijn. Formuleer dus samen een affirmatie volgens zijn/haar waarden en wat hij/zij belangrijk vindt in het leven. Affirmaties kan je niet alleen curatief, maar ook preventief inzetten.

Maar ook een open mindset is belangrijk, kunnen loskoppelen van structuren, maatschappij, onderwijs, overtuigingen ouders … Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen leven volgens de overtuiging van een ander. Het is daarom belangrijk jezelf de vraag te stellen waarom je bepaalde dingen doet.

En verder moet je vooral de regie over jouw leven in eigen handen nemen.

Honger naar zelfkennis

Om op zoek te gaan naar je talenten moet je nieuwsgierig zijn naar wat je te bieden hebt. Als je de beweging naar binnen kan maken, ben je in staat om een leven te leiden vanuit je talenten.

Lef en durf

Er zijn heel veel mogelijke gedachten die ervoor kunnen zorgen dat je blokkeert. Soms hebben we gewoon dat kleine duwtje nodig, vooral zonder nadenken, om de angst en twijfel weg te nemen en de volgende stap te zetten. En natuurlijk heb je soms ook een hefboomvaardigheid nodig: een handeling of en vaardigheid die je aanleert zodat je je talenten echt kan inzetten.

Groeimindset

Laat je inspireren door het succes van anderen, in plaats van het je te laten beperken en je je eigen talentenontwikkeling saboteert. Het zijn niet alleen onze vaardigheden en talenten die voor succes zorgen, maar ook onze op groei gerichte mindset. En niet onbelangrijk: hou vol bij een tegenslag en sta open voor feedback! Je kan dit aanleren bij anderen door hen groeitaal te leren, de kleine stapjes te benoemen.

Kwetsbaar kunnen opstellen

Door je kwetsbaar open te stellen zal je ook terug dingen kunnen doen waar je energie uit haalt.

Kader/context, zowel privé als zakelijk – gedeelde verantwoordelijkheid

Je talenten komen pas tot uiting in een bepaalde context, als je je veilig voelt. Soms moet je die context gewoon ook zelf creëren. Sta soms eens stil bij je talenten en kijk of je ze ook in andere contexten kan gebruiken. Je moet het willen en je moet het mogen. Het is ook de taak van de coach of leidinggevende om anderen daarin te begeleiden zodat ze hun eigen context/kader creëren waarin ze zoveel mogelijk hun talenten tot ontwikkeling kunnen brengen.

Er is dus een gedeelde verantwoordelijkheid. Enerzijds moet een werkgever zorgen voor een fijne werkplek voor zijn medewerkers zodat ze hun werk goed kunnen uitoefenen. Hij of zij is dus mee verantwoordelijk dat mensen kunnen ontwikkelen en groeien in wat ze doen. Anderzijds moet de medewerker ook zo goed mogelijk zijn best doen binnen de job zodat hij zijn eigenwaarde die hij erin legt kan voelen.


In vier stappen naar talentenontwikkeling

In talentenontwikkeling is het beter om slechts één talent te benoemen en dit door te trekken tot het punt waarop je klant dit daadwerkelijk inzet dan vele talenten te vinden en er niets mee doen. Talentenontwikkeling is een proces dat tijd en begeleiding vraagt. Het is iets dat je niet kan forceren. De vier stappen naar talentenontwikkeling hieronder zullen jou en de mensen die je begeleidt helpen om steeds verder in dit proces te komen.

Stap 1 – Creëer context (naar talentenontwikkeling)

Maak tijd en ruimte voor talentenontwikkeling. Werk obstakels weg en plan je talenten in je agenda of maak een actieplan op. Richt je aandacht naar je persoonlijke ontwikkeling. Gebruik je talenten en inspanningen om je doelen te bereiken.

Stap 2 – Focus op talenten: herkennen – erkennen

Zoek steeds naar talenten, noteer en verzamel ze allemaal. Omschrijf je taken in je agenda volgens de talenten die je inzet. Geen afleidingen. Hou die focus op het zoeken en verzamelen van je talenten en focus opnieuw indien nodig.

Stap 3 – Talenteer – talenten

Concreet maken – op welke manier inzetten – welke stappen zet ik – in de praktijk brengen van talenten. Naar jezelf: vertoon steeds meer gedrag wat past bij wie jij werkelijk bent. Naar anderen: kom voor jezelf op en spreek uit wat je denkt en voelt (ik ben/ik heb) en toon dus gedrag dat daarbij past. Met andere woorden: talenteer!

Stap 4 – Evalueer voortgang

Plan wekelijks evalueertijd in in je agenda. Wat leerde je uit het talenteren van afgelopen week en hoe wil je dit meenemen naar je volgende weken? Op welke talenten wil jij je de komende tijd richten? Progressiegericht evalueren om al het potentieel dat in je zit te kunnen ontwikkelen.

 

 

Ilse GauthierIlse Gauthier is als coach en trainer gespecialiseerd in Talentgedreven Coachen. Als medeoprichter van Het Talentenhuis helpt zij mensen en organisaties het aanwezige potentieel te benutten door Talentencoaches op te leiden en bedrijven te ondersteunen naar een talentgedreven organisatiecultuur. Zij ontwikkelde een begeleidingsprogramma voor coaches die ondersteuning zoeken bij hun eigen persoonlijke talentenontwikkeling.

talentontwikkeling coachenMeer weten over Talentenontwikkeling?

In haar boek 'Talentenontwikkeling coachen' laat Ilse Gauthier je kennismaken met het verborgen potentieel dat je in je hebt. Met de vier stappen naar talentenontwikkeling heb je een tool in handen die je makkelijk integreert in je huidige manier van coachen/begeleiden.

VERDIEP JE IN DIT THEMA

 


Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief