Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

#STARTIP: hebben wij Belgen te weinig ambitie?

Ambition

 

Bart Vanhaeren valt in zijn boek Get up Start-up meteen met de deur in huis: hebben wij Belgen te weinig ambitie? Er zijn nu veel meer start-ups dan ooit. Het gaat duidelijk de goede kant op. Er is nooit eerder meer in start-ups geïnvesteerd dan in 2015 en 2016, maar er is nog een lange weg te gaan willen we ooit meedoen met de Scandinavische landen, Nederland, Duitsland, Israël of zelfs IJsland.

Onze steden lopen helaas (ver) achter op steden zoals Amsterdam, Stockholm, Berlijn, Parijs en Helsinki. Vele analisten en start-upactoren bij onze Noorderburen vinden trouwens ook dat er in Nederland veel te weinig ambitie is en dat er te weinig echte scale-ups zijn. 

Londen is als start-upomgeving buiten categorie alhoewel het nog te vroeg is om de volledige impact van Brexit in te schatten. Parijs, Berlijn en Frankfurt staan te dringen om de fakkel (gedeeltelijk) over te nemen.

Er is nog geen enkele Belgische start-up, ooit, die op meer dan één miljard dollar werd gewaardeerd. Er zijn met andere woorden voorlopig geen Belgische Unicorns. Andere kleine landen zoals Nederland, Zweden en Israël hebben wel al Unicorns voortgebracht, waarvan het Zweedse Spotify het hoogst gewaardeerde en wellicht ook het meest bekende voorbeeld is.

Tine Holvoet, onderzoekster bij de Vlerick Business School, werkte mee aan het rapport van de Global Entrepreneurship Monitor, waarbij gepeild wordt naar de ondernemerszin van de wereldwijde bevolking. Uit het rapport dat in 2016 werd gepubliceerd blijkt dat er nog nooit zoveel Vlamingen een bedrijf wilden opstarten: 9 procent tegenover 3 procent in 2002. Let wel dat het rapport niet enkel over start-ups gaat zoals we die in dit boek hebben gedefinieerd, maar het ook heeft over ‘gewone’ starters (horecazaken, kappers, zelfstandige consultants, enzovoort). Vlerick-professor Sophie Manigart bevestigt dit:

“Er zijn veel meer start-ups dan vroeger, het ecosysteem is geweldig gegroeid en zowel bij de Masters als MBA’s aan Vlerick zien we een indrukwekkende stijging in de interesse in start-ups vergeleken met enkele jaren geleden. Maar… hun ambitieniveau zou hoger mogen liggen.”

In een interview met de Tijd (26 mei 2016) zegt Holvoet dat uit de studie blijkt “dat in het bijzonder twee tendenzen, faalangst en lage status die aan ondernemen wordt toegekend, maken dat het gebrek aan ondernemerszin er bij de Vlaming diep ingebakken zit”. Vaak ligt ook een minder ambitieuze reden aan de grondslag van het opstarten van een eigen bedrijf: 43 procent van de zaken ontstaat uit pure noodzaak, bijvoorbeeld omdat de ondernemer ontslagen is of te oud is om nog een nieuwe job te vinden. De start-upambitie om een innovatief project te lanceren en dat exponentieel te laten groeien is dus in de realiteit vaak ver te zoeken. Bovendien zegt Holvoet ook dat “het aandeel nieuwe ondernemers dat ten minste vijf banen verwacht te creëren in de komende vijf jaren schommelt rond de één procent. Starters lijken dus voornamelijk een baan voor zichzelf te willen creëren”.

 

» Krijg een volledig antwoord op de vraag 'Hebben wij Belgen te weinig ambitie?' in het hoofdstuk over ambitie in het boek Get up Start-up

Hieronder alvast enkele slotbemerkingen en reflecties over het hoofdstuk:

  1. We hebben nooit meer start-ups gehad dan in 2016.

  2. Er is nooit meer geld geïnvesteerd in start-ups dan in 2015 en 2016.

  3. We hinken nog achterop in vergelijking met landen als Nederland, Zweden en Israël.

  4. Scaling up gebeurt nog te weinig. Er zijn ook te weinig initiatieven voor scale-ups en er is onvoldoende scaling-upkapitaal

  5. Het ambitieniveau moet hoger zijn, niet alleen bij de start-ups zelf, maar ook bij het ecosysteem (incubatoren en acceleratoren, mentors, investeerders, overheid).

  6. Werk met een duidelijk uitgesproken langetermijnvisie.

  7. Het ecosysteem heeft nood aan recente rolmodellen die een voortrekkersrol opnemen zoals Rocket Internet in Berlijn, Spotify in Stockholm en Adyen in Nederland.

  8. Op naar onze eerste Belgische Unicorn?


 

Meer lezen? 

Vraag het boek hier aan »

getupstartup

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief