Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Duurzame impact uitoefenen: de bouwstenen

Leidinggevenden en werknemers hebben een enorme behoefte om hun impact te verhogen, of dat nu is op hun relaties, collega’s, loopbanen, teams of organisaties. In het boek "Impact in actie" benadrukken auteurs Karl Van Hoey en Jean-Claude Lecoyer waarom het cruciaal is die impact ook duurzaam te maken, ervoor te zorgen dat hij “blijft”.

Impact is een vaag begrip dat op wel honderd manieren omschreven kan worden. Isabelle Mazzara, voorzitster van het directiecomité bij FOD Binnenlandse Zaken, is erin geslaagd een krachtige definitie op te stellen:

"Ik heb een persoonlijke en “letterlijke” interpretatie van duurzame impact: eenvoudigweg het waken over het constante, continue, gewaarborgde karakter van een actie, in tegenstelling tot het tijdelijke, vluchtige. Zodat het grootst mogelijke aantal mensen er gedurende een gewaarborgde periode kan van profiteren."

Van Hoey en Lecoyer omschrijven duurzame impact dan weer als "een gewaarwording die zorgt voor een bewustwording, die op haar beurt zo krachtig is dat ze zorgt voor blijvende verandering". Zodra je “iets” gewaarwordt, zijn er vier cruciale vragen (4xBE):

In welke mate …

○ ben je je BEWUST geworden van iets dat moet veranderen?
○ ben je ook echt BEREID dat te veranderen?
○ heb je echt BESLIST het te veranderen?
○ ben je er ondertussen al mee BEZIG?

Bouwstenen voor impactvolle aanwezigheid

Impactvolle communicatie

1) Word diepgaand bewust over jezelf.

Ga tot op de diepste niveaus op zoek naar wie je in essentie bent en waarom dat je essentie is. Jezelf goed kennen is een vereiste, de zoektocht naar jezelf effectief willen aangaan, een must.

2) Leef in overeenstemming met je essentie.

Je keuzes, acties en beslissingen dien je te doen in harmonie met je essentie. Uiteraard mag je “fouten” maken, maar je bent wel steeds bereid om beslissingen recht te zetten en meer in harmonie te brengen met je essentie. 

3) Doe dagelijks reflectieve, introspectieve oefeningen.

Zo verbind je jezelf met je essentie en “compenseren” deels de kracht van coaching, mocht je niet gecoacht worden. Welke oefening is niet zo belangrijk, wel dat je je omringt door stilte.

4) Je creëert daardoor een band met je eigen bewustzijn, dat zo je mentor wordt:

  • je leert zonder oordeel je eigen overtuigingen verkennen
  • je leert op dezelfde manier luisteren naar wat je eigen essentie je probeert duidelijk te maken
  • je kunt daardoor alles loslaten wat niet meer behulpzaam is voor je ontwikkeling: je oude realiteiten wisselen voor nieuwe

5) Tot slot zul je zelf je nieuwe realiteit kunnen verhelderen en benoemen.

Impact in actie

Meer tips om je impact duurzaam te maken lees je in het boek "Impact in actie".

Impact in actie

ONTDEK HET BOEK »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief