Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De uitdagingen voor leiders in een VUCA-wereld

Hoe kan je als ondernemer voldoende veerkrachtig zijn?david ducheyne Hoe schep je vertrouwen en wat is het belang ervan? Maar ook, wat is belangrijk bij duurzaam ondernemerschap en duurzaam leiderschap? Die Keure ging in dialoog met auteur David Ducheyne, die met zijn boek Duurzaam leiderschap mensen aan het denken zet over menselijkheid als basis van leiderschap.

Wat zijn de grote uitdagingen die op ons afkomen?

"Zowel bij ondernemingen als bij leiders is de VUCA-wereld, de omgeving, belangrijk. Je moet als zelfstandige ervoor zorgen dat mensen met jou willen werken. Je moet dat leiderschap tonen. Je moet jezelf meer leiding geven dan een werknemer. Net zoals bij leiderschap gelden voor ondernemers die 5 zaken die ik in mijn boek ‘Duurzaam leiderschap’ ook vermeld:

  • Vertrouwen: als je het niet hebt en geeft, gaat het niet lukken, dan kan je mensen niet bewegen.
    Vertrouwen zorgt ervoor dat alles vlotter verloopt
  • Zinvolheid en relevant zijn: dat is nodig voor jezelf en voor je klant, je moet hen iets kunnen geven
  • Engagement: je moet mensen enthousiast maken en zelf enthousiast
    zijn in wat je doet
  • Zelfzorg: denk aan jezelf, blijf gezond
  • De anderen helpen groeien: als je in een netwerk zit, geef je iets aan anderen. Niet met de bedoeling om iets terug te krijgen, wel om elkaar sterker maken

Eenzaamheid en een immense verantwoordelijkheid: dat is een uitdaging. Het is volgens mij niet makkelijk om op lange termijn ondernemer te blijven. Er zijn er dan ook niet veel die echt een bedrijf oprichten, mensen aanwerven, professionaliseren en zoeken naar markten. Dat is een grote challenge in een land dat zo gereglementeerd is, waar de loonkost zo hoog is en waar het zo moeilijk is om iemand te ontslaan.
Een land waar er weinig flexibiliteit is op de arbeidsmarkt en waar mensen zich nestelen in een comfortzone en minder ondernemend zijn dan de ondernemer. Ik bewonder ondernemers, ze doen het toch maar. En dat terwijl ze ervoor moeten zorgen dat de opbrengst van hun project groter is dan de kost."

Hoe belangrijk is dat vertrouwen voor leidinggevenden?

"Als de mensen je niet vertrouwen als leidinggevende kan je mensen niet bewegen of in beweging houden. Mensen moeten zeker zijn dat je hen iets kan geven. Kan je dat niet? Dan moet je controle invoeren. Vertrouwen maakt alles sneller, het geeft veel zekerheid. Op die manier kan je als leidinggevende je aandacht op iets anders vestigen. Maar ook als werknemer geeft dat zelfvertrouwen, je hebt dingen verwezenlijkt door het zelf te doen. Vertrouwen creëert ruimte en je zal je ook geholpen en gesteund voelen.
We komen in een wereld waar er een tweespalt is. Er waren nog nooit zo veel camera’s, nog nooit zo veel regels, steeds meer rechtszaken. Toch moet je als leidinggevende daar los van staan, niet alles bepalen voor iemand. Ga als leider uit van deze gedachte: ik vertrouw erop dat je het zegt als je niet competent bent, ik geef je dat vertrouwen en dan krijg ik dat vertrouwen terug.

Werknemers thuis laten werken is een voorbeeld van vertrouwen. Als je iemand thuis laat werken moet je die persoon kunnen vertrouwen. Je moet niet naïef zijn en een regel opstellen voor iedereen. Als je een persoon niet vertrouwt, laat je thuiswerk niet toe en dan moet je dat zeggen. Dat is transparant, dat is empathisch."

Wat zijn volgens jou 3 voorwaarden om te voldoen aan een ideale werksituatie?

"Er moet een fit zijn, je moet jezelf kunnen zijn in de cultuur van de organisatie, je mag geen rolletje spelen. Natuurlijk moet je altijd wat moeite doen om ergens in te passen, maar niet te veel.

Daarnaast moet je job uitdagend zijn. Je moet energie kunnen steken in je job, maar er ook energie uit halen. Een job moet je sterker maken. Elke job bereidt bovendien de volgende voor. Als je in je job niet meer bijleert en je hebt geen perspectief meer, dan moet je weg.

Ook belangrijk bij die drie voorwaarden is een goede leider hebben. Bazen zijn vaak een reden om weg te gaan. Je moet oppassen dat ze jouw waardigheid en identiteit niet vernietigen. Een goede leider zie je niet veel, omdat hij je de ruimte geeft.
In mijn boek heb ik heel wat mensen gesproken over goede en slechte ervaringen met leiders. Elke leider heeft sterktes en beperkingen. Een slechte leider gaat die beperkingen verbergen, neemt mensen aan die zwakker zijn dan zichzelf. Een goede leider toont zijn zwaktes."

Welke ultieme tip zou jij geven aan een leidinggevende om succesvol te worden?

"Je moet je karakter behouden, het is het enige wat je hebt. Blijf jezelf respecteren. Doe geen dingen die tegen je waarden zijn om promotie te krijgen, durf nee zeggen. Wees geen huurling, wees jezelf." 

denieuweondernemer

Het volledige artikel lezen?

Het volledige interview met David Ducheyne kan je lezen in het magazine 'De nieuwe ondernemer'. Benieuwd naar de andere artikels? Of wil je je laten inspireren door experts in jouw vakgebied?

> Vraag jouw GRATIS exemplaar aan

 

> Meer info over het boek 'Duurzaam leiderschap' vindt u hier.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief