Crowdfunding, de financieringsvorm van de toekomst?
Crowdfunding is een woord dat veel in de mond wordt genomen de laatste jaren. Het is een begrip dat regelmatig opduikt in de media. Vaak gekoppeld aan een goed doel, maar vaak ook niet. Crowdfunding is vooral een nieuwe manier voor ondernemers om extra geld te verzamelen voor de organisatie, voor een campagne of voor een nieuw innovatief idee. Omar Mohout, Ellen Lemaire en Bart Vanhaeren schreven onlangs het boek ‘Crowdfunding in België’. De ideale gelegenheid om de auteurs uit te nodigen voor een gesprek over dit veelbesproken onderwerp.
Hoe komt het dat crowdfunding de laatste jaren in opmars is?
Ellen Lemaire: Er zijn meer en meer ondernemers die iets opstarten. Het is een hype en het wordt bovendien langs verschillende kanten gestimuleerd. Kijk maar naar de opkomst van start-ups. Er werd in 2015 nooit eerder zoveel in start-ups en jonge ondernemingen geïnvesteerd. En daar maakt crowdfunding toch een belangrijk deel van uit. Crowdfunding wint in alle Europese landen aan belang. Het komt vooral door de crisis dat crowdfunding een sterke groei kent. Er werden minder snel kredieten gegeven. Het gevolg was dat ondernemers op zoek moesten gaan naar alternatieve financieringen. En dat kan nu via een crowdfundingplatform. Daarnaast stimuleren ook de lage rentes crowdfunding. Het brengt namelijk meer op voor investeerders. We kunnen dus wel stellen dat ondernemers en investeerders elkaar hierin
vinden.
Op vlak van crowdfunding groeien de landen in Europa inderdaad niet gelijkmatig. Elk land heeft dan ook een andere regelgeving. Ook in België is het wetgevend kader anders. We zijn hier nog redelijk conservatief of voorzichtig in. Dat komt door onze prospectuswetgeving. Het maximum toegelaten op te halen bedrag voor een crowdfundingcampagne zonder uitgifte van prospectus is beperkt tot 300.000 euro. Terwijl dit in Frankrijk al 1 miljoen, in Nederland 2,5 miljoen en in het VK zelfs 5 miljoen euro is. Dat is al een redelijk groot verschil. Er was op dit vlak dus zeker nood aan verhoging.
Er is ook een investeringslimiet op niveau van de investeerders. Nu is dit nog 1.000 euro per project.
Binnenkort wordt dit verhoogd naar 5.000. Met een maximum investeringsbedrag van 5.000 euro per
project, in vergelijking met 80.000 euro in Nederland, zijn we hierin nog steeds redelijk beperkt. Maar het is toch al een goed begin.
Omar Mohout: Crowdfunding is een deel van de mix geworden. Maar de wetgever is nog te strikt vandaag, te overbeschermend. Als we in België meer de lijn kunnen loslaten, zouden we er op vooruit gaan.
Lemaire: De komende maanden verwachten we een verhoging van de investeringslimieten. Er is een grote vraag naar minder strenge limieten op het maximumbedrag. Investeerders voor zichzelf een maximumbedrag laten beslissen is te risicovol, maar een verhoging zou voor starters of start-ups toch al beter zijn.
Wat is volgens jullie een leuk voorbeeld van crowdfundingcampagne?
Mohout: Wat ik een leuk voorbeeld vind is de niet-financiële crowdfundingactie ‘A new car for Abdeslam’. Deze solidariteitsactie kwam tot stand doordat de wagen van Abdeslam El Gharrafi werd vernield op een nationale betoging in Brussel. De actie werd massaal gedeeld op sociale media en bracht in totaal 20.000 euro op. Eén van de leukste, spontane reacties die ik al gezien heb. Leuk om te zien dat men in staat was om mensen in beweging te krijgen. Als je dat kan, dan ben je vertrokken. In dit geval kon de man een nieuwe dure auto krijgen. Maar crowdfunding is niet altijd voor het goede doel. Wat wel essentieel is voor crowdfunding is dat je emoties kan raken, dat je mensen kan raken.
Lemaire: Ik vind het authentieke verhaal van de bierbrouwer Hof Ten Dormaal, dat je in ons boek vindt, een mooi voorbeeld van crowdfunding. Bij een brand ging een deel van het bedrijf in vlammen op. Ze besloten samen met Bolero Crowdfunding geld op te halen om de productiecapaciteit te verhogen en meer visibiliteit te krijgen. De beleggers krijgen een financiële beloning, een obligatie uitgegeven met een beperkte rentevoet van 4 %. Daarnaast krijgen ze als reward ook jaarlijks een flesje bier dat speciaal voor hen gebrouwen zal worden. De crowdfundingcampagne is een groot succes door het aantrekkelijk product, het verhaal en de mensen erachter. Maar ook door de mooie voorwaarden en alles wat er rond deze campagne gebeurd is.
Het volledige artikel lezen?
Het volledige interview met Ellen Lemaire en Omar Mohout kan je lezen in het magazine 'De nieuwe ondernemer'. Benieuwd naar de andere artikels? Of wil je je laten inspireren door experts in jouw vakgebied?
> Vraag jouw GRATIS exemplaar aan
> Meer info over het boek 'Crowdfunding in België' vind je hier.