Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Tom Maene | Grafisch ontwerper | die Keure

Naast een uitgeverij heeft die Keure ook een drukkerij. Doordat we de hele keten in eigen handen hebben, kunnen we de kwaliteit van onze boeken waarborgen. Bovendien gebeurt ook het ontwerp van onze boeken intern. Tot het gepassioneerde team grafisch ontwerpers behoort ook Tom Maene. Benieuwd wat een job als grafisch vormgever bij een uitgeverij en drukkerij inhoudt? Tom vertelt er hier alles over.

Tom Maene | Grafisch ontwerper | die Keure

Hoe ziet een dag bij die Keure eruit?

Ik ben dagelijks bezig met lay-out en ontwerp. Ik heb een aantal magazines en brochures die regelmatig terugkeren. Die wissel ik af met het ontwerpen van nieuwe boeken voor onze professionele uitgaven. Af en toe ga ik ook langs bij klanten of auteurs en ik zit regelmatig samen met redacteurs en uitgevers. Die ontmoetingen zijn heel leerrijk en dat persoonlijke contact is heel nuttig. Samen brainstormen we over concepten en bepalen we de richting van het ontwerp.

Ook ben ik momenteel bezig met het opzetten van een online bestelplatform op maat van een paar specifieke klanten. Hier kunnen ze digitaal drukwerk gemakkelijk online bestellen. Door mijn kennis van impositie help ik ook mee in die afdeling om het drukvel zo optimaal mogelijk in te delen. Ik help ook vaak mee om nieuwe en speciale snijvormen uit te testen op onze snijmachines.

Tom Maene | Grafisch ontwerper | die Keure

Wat geeft jou voldoening?

Wanneer ik een gedrukt exemplaar in mijn handen krijg, ben ik ondertussen al een hele poos bezig met nieuwe opdrachten. Zo kijk ik opnieuw met een frisse blik op het afgewerkt product. Het geeft mij telkens voldoening om te zien met welke hoge kwaliteit de boeken en tijdschriften gedrukt en afgewerkt werden. Zien dat alles netjes uitkomt zoals in het ontwerp voorzien was, is de kers op de taart.

Tom Maene | Grafisch ontwerper | die Keure

Wat heb je al geleerd bij die Keure?

Tien jaar geleden startte ik bij die Keure in de CTP-afdeling (waar de drukplaten belicht worden) en groeide al snel door naar de Impositie-afdeling. Door onze uitgebreide collectie kunstboeken kwam ik vaak in contact met zeer specifieke en originele afwerkingsmethodes. Die bindwijzes en afwerkingen hebben een rechtstreekse impact op de impositie. Dit bepaalt immers hoe de pagina’s op een drukvel gepositioneerd staan.

Die kennis was heel nuttig toen ik drie jaar geleden het ontwerpteam kwam versterken. Het recente boek van Dixie Dansercoer; ‘Empowering Outperformance’ is hier een mooi voorbeeld van. De foliebedrukking op de cover tilt het boek van deze poolreiziger naar een hoger niveau.

Tom Maene | Grafisch ontwerper | die Keure

De sfeer op die Keure, hoe is die?

Die Keure is een groot bedrijf, maar doordat ik al op twee verschillende afdelingen gewerkt heb, heb ik zowel een goede band kunnen opbouwen met de productieafdeling als met de uitgeverijen. De kennis en passie die vele collega’s hebben voor zowel het drukwerk,de afwerking en de inhoudelijke aspecten, werkt aanstekelijk en inspirerend. Op die manier is het boeiend en leuk om samen te werken met de verschillende afdelingen.

Tom Maene | Grafisch ontwerper | die Keure

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief