Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Drukker - Peter Coppens

Samen met onze drukkers gaat het team van die Keure Professional Publishing elke dag aan de slag om kwalitatieve publicaties op de wereld te zetten. Dat zouden we niet kunnen zonder het vakmanschap en de ervaring van onze drukkers. Ook Peter Coppens, drukker en brigadier (meewerkend ploegbaas) bij die Keure, geeft elke dag het beste van zichzelf om onze opgemaakte boeken te doen groeien naar een volwaardig gedrukt en afgewerkt exemplaar. Maar 'drukker' zijn, wat houdt dat nu precies in? We laten Peter aan het woord.

Drukker - Peter Coppens

Hoe ziet een dag in de drukkerij van die Keure eruit?

Wel, dat verschilt eigenlijk van dag tot dag. Het is namelijk te zien wat voor drukwerk je hebt. Er zijn wel enkele zaken die altijd terugkomen, bijvoorbeeld de machines instellen, dat is meestal hetzelfde. Er wordt ook gekeken naar de drukbezetting en de moeilijkheid van het werk, bijvoorbeeld of je de luchtkanalen moet instellen of niet, wat de papierdikte is, met hoeveel kleuren je drukt, wat het juiste PMS kleur is (een kleur ontstaan door verschillende kleuren uit het gestandaardiseerd Pantone Matching System te mengen), enzovoort. Elke dag moet ik eigenlijk alles aanpassen aan het werk waarmee ik bezig ben.

Drukker - Peter Coppens

Wat geeft jou voldoening in je job?

Het geeft mij voldoening als de klant duidelijk tevreden is. Als een auteur of uitgever aan de pers het drukwerk komt goedkeuren en je dan direct een reactie krijgt van “wauw, het is nog beter dan ik had verwacht”. Dat is het mooiste compliment voor ons.

Drukker - Peter Coppens

Wat heb je al geleerd in al die jaren bij die Keure?

Ik werk hier al 23 jaar dus bijna alles wat ik nu weet heb ik hier bij die Keure geleerd. Als je van school komt, weet je eigenlijk niet zo veel en op mijn eerste job heb ik diepdrukrotatie gedaan maar dat was een beetje te saai. Toen ben ik voor die Keure komen werken en heb ik dus nog heel veel kunnen leren. Als jonge drukker begin je bijvoorbeeld aan de twee- of vierkleurenmachine waar onder andere de geannoteerde wetboeken worden gedrukt.

Drukker - Peter Coppens

De sfeer in die Keure, hoe vind je die?

In de drukkerij is de sfeer heel goed, vind ik. Er is ruimte om te lachen en een mopje te maken, dat moet soms ook wel om de stress een beetje te verminderen.

Drukker - Peter Coppens

Wat is het leukste aan de job?

Het leukste aan de job vind ik de afwisseling tussen de verschillende soorten boeken en werken. Zo is er in het begin van het jaar meer werk voor die Keure Educatief en deze week waren er bijvoorbeeld veel kunstboeken voor die Keure Printing, en wat minder werk voor die Keure Professional.

Daarnaast vind ik ook het klantencontact heel aangenaam. Ik heb dat redelijk veel aan de tienkleurenmachine. De mensen komen dan echt hun drukwerk bij ons aan de pers goedkeuren.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief